Kiutasítási végzéseket kezdtek osztani az egyedülálló férfi menedékkérőknek

Michal Rozin és Zehava Galon, a Meretz párt két kneszet képviselőnője egy menedékkérővel - fotó: Michal Rozin / Facebook

Megkezdték a kiutasítási végzések kiosztását az egyedülálló férfi menedékkérőknek.

A belügyminisztérium bevándorlásért felelős osztálya vasárnap elkezdte értesíteni a kitoloncolásra megjelölt menedékkérőket arról, hogy két hónapon belül dönteniük kell: egy őket befogadni kész, de a levélben meg nem nevezett afrikai országba távoznak, vagy inkább meghatározatlan időre börtönbe vonulnak.

Az izraeli hatóságok csak az Afrikából illegálisan érkezett, gyermektelen, fiatal férfiakat állítják választás elé, a nőket, a családosokat és a kiskorúakat nem érinti a kitoloncolás.

A kormány december végi döntése alapján áprilisban kezdődik meg a menedékkérők gyorsított ütemű kitoloncolása. A börtönhatóság vezetői azonban közölték az izraeli nemzetbiztonsági tanáccsal, hogy nem áll módjukban a börtönt választó afrikaiak fogadása, mert mindössze ezer hellyel rendelkeznek, és nem áll rendelkezésükre a megfelelő pénzügyi háttér.

A bnei-braki irodán kívül, ahol a kitelepítési értesítéseket osztják, krétával ezt írták a menedékkérők a betonra: “Nem törünk meg, nem írunk alá”, és “tisztviselők, ne osszátok ki a végzéseket!”

Közben az izraeli katonai rádió műsora szerint a korábban Izraelből Ruandába áttelepített afrikai menedékkérők – szemben az előzetes ígéretekkel – nem kapnak menekült státuszt, és megérkezésük után elveszik tőlük személyazonosságot igazoló irataikat.

Általában pénzük nagy részéért azonnali továbbutazásra kényszerítik őket papírok nélkül Ugandába, majd onnan tovább, más afrikai országokba. Az izraeli médiában figyelmeztették sorstársaikat, hogy semmiképpen se válasszák önkéntesen az Afrikába való költözést.

A hatóságok adatai szerint jelenleg mintegy harmincnégyezer afrikai menedékkérő tartózkodik Izraelben. Zömében Eritreából és Szudánból érkeztek, és az egyiptomi határon felhúzott kerítésrendszer kiépítése, 2013 előtt jutottak be illegálisan az országba. Többnyire tel-avivi vendéglőkben és szállodákban végeznek kétkezi munkát.

“Egy kormányzati stabilitással rendelkező országba toloncolunk ki”. A levelet héberül és angolul kapták meg a menedékkérők.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo