Netanjahu a Facebookon ostorozza a rendőrfőkapitányt

Roni Alsheich országos rendőrfőnök beiktatásakor Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Gilad Erdan belbiztonsági miniszterrel, 2015 - fotó: GPO

Egy magas nézettségű kereskedelmi tévécsatorna tényfeltáró adásának („Uvda”) adott interjúban azt nyilatkozta tegnap (február 7.) az izraeli rendőrfőkapitány Roni Alsheich, hogy “a miniszterelnök ügyében folyó nyomozást végrehajtó rendőrök közelében magánnyomozók forgolódnak, és megpróbálnak információkat gyűjteni a tisztekről.” Alsheich hozzátette, hogy fizetett magánnyomozókról van szó, akik mögött „hatalmi erők” állnak. A rendőrkapitány azt is állította az interjúban, miszerint Netanjahu azt ígérte neki, amennyibe hivatalban marad majd, kinevezi Alsheich-et a a Sin Beit (izraeli belbiztonsági szervezet) vezetőjévé.

Netanyahu még az éjszaka folyamán facebook-bejegyzésben élesen támadta a rendőrkapitányt és elutasította az elhangzott vádakat, valamint azt állította, Alsheich „hagymázas és hazug”,  vádjai beárnyékolják az ellene folyó rendőrségi nyomozás és a napokban várható ajánlás hitelességét.

Izraelben számos Netanjahuval kapcsolatba hozható ügyben nyomoz hónapok óta a rendőrség. Az 1000-es akta a nagy értékben elfogadott ajándékokat, a 2000-es akta a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával folytatott esetleges médiabefolyásolási üzleti alkut. A rendőrség várhatóan még a héten elküldi ajánlásait az ügyészségnek ezekben az ügyekben és nyilvános bejelentést tesz arról, sikerült-e elegendő bizonyítékot összegyűjteni ahhoz, hogy Netanjahu ellen vádemelést ajánljon a rendőrség. A nyilvános bejelentés jövő keddre várható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.