Fischer Ádám és Paul McCartney a Wolf-díj idei kitüntetettjei között

Paul McCartney - fotó:wikipedia

Fischer Ádám karmester és Paul McCartney, a Beatles együttes egykori tagja is szerepel a Wolf-díj idei kitüntetettjei között a világhírű izraeli elismerést gondozó alapítvány és Reuven Rivlin államfő jeruzsálemi bejelentése szerint.

A testület “inspiráló karmesterként és az emberi jogok ékesszóló védelmezőjeként” méltatta Fischer Ádámot hétfőn, Paul McCartneyt pedig minden idők egyik legnagyszerűbb dalszerzőjének nevezte, akinek hozzávetőleg 60 aranylemeze van, albumai pedig több tíz millió példányban keltek el világszerte.

Fischer Ádám és Paul McCartney megosztva, a művészeti kategóriában kapja a százezer dollárral járó díjat.

Az alapítvány emellett hét tudósnak, a kémia, a matematika, a fizika és az agrártudományok terén ítélte oda az elismeréseket.

A kémiai, a fizikai és a matematikai Wolf-díjon és a pénzjutalmon szintén ketten-ketten osztoznak: a jordániai-amerikai Omar Yaghi és a japán Fudzsita Makoto, az amerikai Charles H. Bennett és a kanadai Gilles Brassard, valamint az orosz Alekszandr Bejlinszon és az ukrán Volodimir Drinfeld.

Az agrártudományi kategóriában az amerikai Gene Robinson kapja a díjat.
Orvosi kategóriában ezúttal nem ítélték oda a díjat.
Az elismeréseket május végén adják át az izraeli parlamentben.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat, amely évente rotálódik az építészet, a zene, a festészet és a szobrászat között, 1981 óta ítélik oda.

Számos, Wolf-díjjal kitüntetett tudós később a Nobel-díjat is megkapta, azokon a tudományos területeken – agrártudományok és matematika – pedig, ahol nem osztanak ki Nobel-díjat, a Wolf-díj a legjelentősebb elismerések között van.

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI