A kelet-jeruzsálemiek 60%-a támogatja a palesztinok részvételét a helyi választásokon

Kelet-Jeruzsálem - fotó: Wikipedia
Kelet-Jeruzsálem - fotó: Wikipedia

Kelet-Jeruzsálem lakosainak nincs joga szavazni a Kneszet képviselőit megválasztó országos választásokon, de az önkormányzati választásokon szavazhatnak. Bár az önkormányzati választásokon való részvételi arányuk eddig kevesebb, mint egy százalék volt, az utóbbi időben egyre erősödnek azok a hangok, amelyek megváltoztathatják a helyzetet – írja a Háárec.

A héber egyetem átfogó felmérése alapján a kelet-jeruzsálemi lakosok közel 60%-a szerint a palesztinoknak részt kell venniük az önkormányzati választásokon, míg 13% ellenzi ezt.

Jeruzsálem palesztin lakói a város lakosságának 40%-át teszik ki. 1967 júniusi Kelet-Jeruzsálem annektálását követően a palesztinok megkapták az állandó lakos jogállást, de nem az állampolgárságot. Ezért nincs szavazati joguk a Kneszetre, viszont az önkormányzatra és a polgármesterre szavazhatnak. 1967 óta azonban a palesztinok bojkottálják a városi önkormányzati választásokat. A legutóbbi választásokon a palesztin szavazók kevesebb, mint egy százaléka szavazott Kelet-Jeruzsálemben.

Az utóbbi években azonban, ahogy egyre távolodik a két-állami megoldás lehetősége, erősödnek azok a hangok a palesztin közösségen belül, hogy mégiscsak részt kellene venniük a választásokon annak érdekében, hogy javítsák a palesztin városnegyedek helyzetét, és megoldják a két városrész közötti egyenlőtlenség problémáját. A múltban ezek a kijelentések nagy ellenállásba ütköztek a helyi palesztin vezetésen belül, és azokat, akik indulni szándékoztak a választásokon, tettlegesen is letámadták, amíg visszalépni kényszerültek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.