Netanjahu Orbán tanácsadójával tárgyalt

Netanjahu és Czukor, február 13 - fotó: Chaim Tzach / GPO

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden találkozott Czukor Józseffel, Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadójával – a Háárec jelentése szerint. Az egykori kommunista hírszerző, majd ljubljanai és berlini nagykövet 2015 őszétől dolgozik a magyar miniszterelnök mellett.

A lap szerint a felek annak lehetőségéről egyeztettek, hogy Izrael a következő hónapokban rendezne egy csúcstalálkozót a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) részvételével. A Háárec megjegyezte, hogy ha Netanjahu törekvését siker koronázza majd, akkor új szintre emelkedik Izrael Közép-Európával fenntartott viszonya, „miközben ezen államok kormányait tartják a leginkább szélsőjobboldalinak Európában”.

Az újság felidézte a lengyel holokauszttal kapcsolatos törvényt, valamint azt is, hogy Magyarország kampányt folytat Soros György zsidó milliárdossal szemben. Egyébként minden bizonnyal Soros neve is felmerült a tárgyaláson, miután a közelmúltban az izraeli és a magyar kormány is támadta az üzletembert annak adományai miatt.

Czukor a Netanjahu-találkozó előtt egyeztetett Meir Ben-Shabat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadóval is. Témaként a régió fejlődését, a két ország terrorellenes együttműködését, illetve annak potenciális fejlesztését érintették.

Netanjahunak már most remek a viszonya a V4-gyel, tavaly júliusban ötödik államként részt vett a visegrádiak budapesti csúcsértekezletén is, ahol felvetette, hogy az egyik következő találkozót Izrael is rendezhetné. Az akkori látogatás mind Orbán Viktornak, mind Benjamin Netanjahunak fontos volt belpolitikai szempontból is, hiszen azt közvetíthették a hazai közvéleménynek, hogy nincsenek elszigetelve diplomáciai szempontból, hanem fontos partnerekkel tudnak egyezkedni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.