Legfrissebb felmérések: Netanjahu mondjon le – és mégis a Likud győzne

A rendőrség közleménye, miszerint vádemelési javaslattal adja át a Benjámin Netanjahu miniszterelnököt érintő mindkét korrupciós ügyet a főügyésznek, nem ingatta meg a Likud párt vezető szerepét a parlamenti pártok között – ezt igazolja az izraeli hírcsatornák által készített és tegnap (február 15.) bemutatott közvélemény-kutatások eredménye. Érdekes viszont, hogy ez annak ellenére igaz, hogy a felmérés ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a többség bizalma megingott Netanjahuban, többen tartják korruptnak és fogadják el a rendőrség véleményét mindkét ügyben.

Két vezető hírcsatorna, a 10-es csatorna és a “Hahadashot” közvélemény kutatása szerint ha most zajlanának a parlamenti választások Izraelben, a Likud párt 27-24 mandátumot szerezne, ezután a Jair Lapid vezette Jesh Atid következne 25-22 mandátummal, a Cionista Tábor (haMahané haCioni) 15-16, a Közös Lista 11-12, a baloldali liberális Merec párt pedig 7 mandátumot kapna.

Arról is megkérdezték a felmérésben résztvevőket, mi a véleményük a miniszterelnökről a nyomozás lezárása után, milyen mértékben bíznak benne, és véleményük szerint le kell-e mondania a rendőrségi ajánlás fényében (vagy árnyékában). A tízes kereskedelmi csatorna felmérése azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 50%-a szerint Netanjahunak le kell mondania, vagy fel kell függeszteni őt pozíciójában az eljárás idejére – és csak 42% szerint kellene hivatalban maradnia. 34% gondolja úgy, a rendőrség meg akarja buktatni Netanjahut – miközben 52% elutasítja ezt a teóriát. Két további televíziós hírcsatorna felmérése mutatott hasonló eredményt, vagyis egyértelműen többen fogadják el a rendőrség döntését és vélik úgy, hogy a kormányfőnek le kell mondania (legalábbis az ellene folytatott büntetőeljárás befejezéséig).

A “Kán” közszolgálati tévécsatorna megkérdezettjei közül 48% úgy válaszoltak, hogy Netanjahut korruptnak tartják, miközben csak 28% szerint nem valós ez az állítás.

Az egyik, 1000-es számmal jelölt ügyben mintegy egymillió sékel értékben (mintegy hetvenmillió forint) elfogadott ajándékok miatt nyomoztak a rendőrség “fehérgalléros bűnügyekben” eljáró szakemberei. A 2000-es számú aktával jelölt másik ügyben pedig a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával folytatott esetleges médiabefolyásolási üzleti alku miatt találták megalapozottnak a rendőrök a vádakat: szerintük mindkét ügyben megvesztegetés történt és ezért Netanjahu ellen vádirati javaslattal továbbították az aktát a legfőbb ügyésznek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.