Lavrov: Moszkva teret biztosítana egy palesztin-izraeli csúcstalálkozónak

Oroszország kész előfeltételek nélkül teret biztosítani egy palesztin-izraeli csúcstalálkozónak – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy a közel-keleti orosz politikáról hétfőn Moszkvában tartott tanácskozáson.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett, hogy a közelmúltban felkereste Moszkvát az izraeli kormányfő, a palesztin hatóság elnöke és a jordániai király is. “Meggyőződésünk, hogy nincs más út, mint a Palesztina és az Izrael közötti közvetlen megállapodás” – mondta Lavrov az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének lehetőségére utalva.

Kifejezte reményét, hogy a most megerősített orosz javaslat nem marad észrevétlen, és reagálás érkezik rá.

Mintegy üzenve a tanácskozás egyik vendégének, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek, az orosz tárcavezető kijelentette: Moszkva számára elfogadhatatlanok azok a kijelentések, amelyek szerint Izraelt mint “cionista képződményt” el kell törölni a Föld színéről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a regionális problémák megoldása nem szemlélhető az Iránnal való küzdelem prizmáján keresztül sem.

Szorgalmazta, hogy az ENSZ bevonásával tisztázzák azt a szíriai-izraeli határon februárban történt incidenst, amely egy drón miatt robbant ki. Izrael az iráni szerkezet berepülése miatt két hullámban támadott célpontokat Szíriában, és elveszített egy F-16-os harci gépet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo