Már májusban Jeruzsálembe költöztetik az amerikai nagykövetséget

Jeruzsálem - fotó: Wikipedia

Már májusban Jeruzsálembe költöztetik az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét – jelentette az izraeli média pénteken.

Izrael állam kikiáltásának hetvenedik évfordulójára való tekintettel Washington már az idén májusban végrehajtja a követség átköltöztetését Tel-Avivból, miután tavaly december 6-án Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

A Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint pénteken értesítik az amerikai kongresszust az eredetileg 2019-re ígért költöztetés időpontjának előrehozásáról.

Izrael a zsidó naptár szerint Ijár hónap ötödik napján, április tizenkilencedikén estétől másnap estig ünnepli a függetlenségi napot, az ország 1948. május tizennegyedikén kikiáltott függetlenségének évfordulóját.

Az új határidő jelentős változást jelent, mert korábban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy csak évek múlva hajtják végre a külképviselet áthelyezését, majd Mike Pence elnökhelyettes a múlt hónapban 2019 végére ígérte a költöztetést.

Az új követség Jeruzsálem Arnona negyedében eleinte csak néhány konzuli feladatokat ellátó irodából és David Friedman nagykövet rezidenciájából fog állni, és csak néhány fős személyzet dolgozik majd benne.

“Nincs ennél nagyobb ajándék! Ez a legigazságosabb és leghelyesebb lépés. Köszönet a barátnak!”- irta Twitter üzenetében a döntést elsőként köszöntő Jiszrael Kac közlekedési miniszter.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI