5 milliárd dolláros Intel-fejlesztés Kirját-Gátban

az Intel gyara Kiryat Gatban
Az Intel gyára Kirjat-Gatban - fotó: Wikipedia

Az amerikai Intel izraeli vezetősége a múlt héten mutatta be a cég 2020-as beruházási tervét a jeruzsálemi gazdasági minisztériumban. Ennek értelmében az amerikai félvezető gyártó továbbfejleszti 2014-ben 6 milliárd dolláros költséggel felújított kirját-gáti gyárát, hogy alkalmas legyen a legújabb generációs Intel-chipek előállítására- számolt be a Times of Israel internetes honlap.

A beruházási törvény alapján az Intel állami támogatásra és adókedvezményre is pályázik. A Calcalist gazdasági portál szakértői szerint a beruházáshoz várhatóan több mint 500 millió dollárral a zsidó állam is hozzájárul.

Az Intel azon döntése, hogy továbbra is jelentős befektetéseket eszközöl Izraelben, kifejezi a cég hitét Izraelben és az izraeli gazdaságában” – mondta Eli Cohen gazdasági miniszter a sajtónak eljuttatott nyilatkozatában. – “Az Intel kutatási és fejlesztési központjának izraeli tevékenysége, és a cég helyben előállított magas hozzáadott értéket képviselő termékeinek gyártása összhangban van a minisztérium azon stratégiájával, hogy növelje az exportot, és magas színvonalú munkahelyeket teremtsen Izraelben, különösen a központtól távolabb eső részeken.”

Az Intel 1974 óta van jelen Izraelben, eddig több mint 17 milliárd dollár beruházást hajtottak végre az országban. A kirját-gáti gyárban, a jeruzsálemi, petah-tikvai és haifai kutatóközpontokban összesen 11 ezer embert foglalkoztatnak. Ezen kívül további ezer ember dolgozik Jeruzsálemben az önvezető autók szenzorait fejlesztő Mobileye autótechnikai cégnél, amelyet az Intel tavaly vásárolt meg 15,3 milliárd dollárért. A cég adatai szerint az Intel tavaly 3,6 milliárd dollár értékű árut és szolgáltatást exportált izraeli érdekeltségeiből.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.