Március 4-én kéthetes izraeli-amerikai hadgyakorlat kezdődik

Már megérkezett az országba az a 2500 Európában állomásozó amerikai katona, akik részt vesznek az elkövetkező hetek egyik legnagyobb légihadviselési gyakorlatán Izrael déli részén.

A Juniper Cobra néven futó gyakorlat mindkét ország katonai erői számára segít felkészülni többféle légvédelmi akcióra, az ellenséges repülőgépek és drónok behatolásától kezdve a célzott, nagy mennyiségű rakéták elhárításáig. A hadgyakorlatban mintegy 2000 izraeli katona vesz részt, tesztelik a Nyíl, a Vaskupola, a Patriot és a Dávid parittyája rendszereket is.

Bár a szimulációk döntő többsége számítógépen zajlik majd, lesznek konkrét gyakorlati elhárítási feladatok is, ezért a következő napokban várhatóan a megszokottnál több katonai szállítójárművel találkozhatunk majd az izraeli közutakon.

2001 óta ez a kilencedik alkalom, hogy megrendezik a Juniper Cobra hadgyakorlatot, amely során az izraeli és amerikai erők közösen készülnek fel az akár többfrontos támadás elhárítására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.