Életbe lépett a lengyel holokauszt-törvény – lengyel delegáció Izraelben

Fotó: pixabay

Megkezdte jeruzsálemi tárgyalásait Izrael és Lengyelország delegációja a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvénymódosításról, miközben érvénybe lépett a jogszabály – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap csütörtökön.

A csütörtökön hatályba lépett jogszabály értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik – a törvény betűje szerint – a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy “kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”.

A magas rangú lengyel kormánydelegáció azért érkezett Jeruzsálembe, hogy megvitassa az izraeli külügyminisztérium illetékeseivel a vitatott szabályozást. “Egy valódi, jó, konsktruktív párbeszédet akarunk elindítani, amely mindkét oldal érzékenységét tiszteletben tartja. Hiszek abban, hogy ez lehet a kezdete a kiútkeresésnek abból a helyzetből, amelyet egyesek nem megfelelően értelmeztek” – nyilatkozta szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A lengyel konzervatív kormányzó párt által javasolt jogszabály heves vitát váltott ki Izraellel, mert Jeruzsálem szerint gátolja a szólásszabadságot a holokauszttal kapcsolatban. Az Egyesült Államok is ellenzi, arra figyelmeztetve, hogy Lengyelország megsértette velük stratégiai kapcsolatát Izraellel és Washingtonnal.

Az izraeli külügyminisztérium szerint a tárgyalások célja megőrizni a történelmi igazságot, illetve megakadályozni, hogy annak kutatása és kifejezésének szabadsága sérüljön.

Bírálói – így Izrael szerint is – a törvény a történelem újraírására tett kísérletként is értelmezhető. Vezető izraeli politikusok – még az előtt, hogy a lengyel elnök aláírta – holokauszttagadásnak nevezték a jogszabályt, és többen felszólították Benjámin Netanjahu kormányfőt, hogy azonnal hívja vissza konzultációra az ország varsói nagykövetét.

A lengyel és az izraeli delegáció Jeruzsálemben meg is tartotta első munkaértekezletét. A megbeszélések célja, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldást találjanak a törvény ügyében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo