Kibontakozóban a magyar-izraeli űripari együttműködés

Tel-Aviviban március 15-ét ünneplő tudósok. - fotó: Bea Bar Kallos
Tel-Aviviban március 15-ét ünneplő tudósok. - fotó: Bea Bar Kallos

Különleges magyar űripari- űrtudományos delegáció járt Izraelben, hogy tovább vigyék az utóbbi években egyre többfelé ágazó műszaki, és ha lehet üzleti együttműködést Magyarország és Izrael között.

Múlt héten, hétfőtől péntekig tartó, öt napos tartózkodásuk célja a magyar űripar bemutatása volt a Szentföldön, az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi Technológia Transzfer Irodájának és az egyik kiemelkedő ESA beszállító, a C3S Kft.-nek a megismertetésével.

Magyarország 2015. november 4-én ratifikálta Párizsban az Európai Űrügynökséghez történő csatlakozási szerződését. Az ESA a Technológia Transzfer Irodáját Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia, Wigner Fizikai Kutatóközpontjában helyezte el; működését 2016. decemberében kezdte meg. Az ügynökség képviseletében személyesen az Iroda vezetője, Tandi Zsuzsanna látogatott Tel-Avivba, hogy bemutassa az izraeli vállalkozások számára a magyar iroda segítségével elérhető űripari technológiákat és a hétköznapi életben történő alkalmazásának lehetőségeit közös projektek megvalósításával. A program célja, hogy szakértőik minél több olyan űrkutatáshoz kapcsolódó kezdeményezést és induló projektet kutassanak fel, amelyek részben vagy egészben a földi, ipari vagy polgári hasznosításra is alkalmassá tehetők.

Az űripari delegáció Nagy Andor nagykövettel. – fotó: Bea Bar Kallos

Az első két napon B2B, vagyis üzleti vállalkozások közötti megbeszéléseken vettek részt, majd két napig az 58. izraeli éves űrtudományi konferenciáján (58th Israel Annual Conference on Aerospace Sciences, IACAS) képviselték Magyarországot. Itt elsőként Magyarországról kiállítóként is részt vettek. S hogy mindez mire jó a hétköznepi embereknek, vagyis nekünk? Például műholdas navigáció, távközlés, preciziós mezőgazdaság, katasztrófavédelem, meteorológia, gyógyászat vagy környezetvédelem területén történt fejlesztéseket már használjuk a mindennapjainkban.

Az Európai Űrügynökség 22 tagállamából 16 országban alapítottak Technológia Transzfer irodát, ezek közül négy iroda kiemelt státuszt kapott ezek egyike működik Magyarországon. A kimelt irodák saját pályázati forrással is rendelkeznek, amely terhére évenként pályázatot hirdetnek demonstrációs projektek közvetlen anyagi és marketing támogatására.

Ezért is érthető, hogy számos izraeli cég mutatott érdeklődést az együttműködésre. A delegáció együttműködő partnereket is keresett a szintén Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia és az Európai Űrügynökség összefogásában hamarosan megnyíló üzleti inkubátorházához Izraelben. A transzferiroda mellett a C3S Kft. is bizonyított már: részben az alapítók építették 2007 és 2012 között a Masat-1 műholdat, Magyarország első, és mindeddig egyetlen műholdját. Mindezt akkor még Műegyetemi alkotóközösségként, csak a sikerek után hozták létre magánvállalkozó űripari cégüket.

Ebben egy új műholdplatformot kezdtek kifejleszteni közösen az ESA-val. Merthogy – mint megtudtam, – minden űrbe kilőtt műholdnak két része van: egy platform, ami a kapcsolattartásért, energiaellátásért, azaz a szerkezet működéséért felel, és mellette az adott feladatot ellátó másik fele a műholdnak a hasznos teher, pl. kamera, szenzor, telekommunikációs eszköz, hogy növeljék az életminőséget, hogy jobb minőségű tévéműsort nézhessünk (ami valójában nem ezen, nem a technikán múlik, de ezt most hagyjuk).

Izraeli programjukat a magyar nagykövetség munkatársai szervezték, maga Nagy Andor nagykövet úr is többször részt vett rajtuk. Találkoztak többek közt az Izraeli űrügynökség vezetőjével is, és azt tervezik, hogy már májusban Magyarországra invitálják a potenciális együttműködő izraeli cégeket. A munkával teli napok végén lelkesen mesélték: „Kihoztuk a maximumot az első látogatásból, nagy nyitottságot találtunk, és konkrét együttműködési kezdeményezések is elindultak.”

Céljuk visszajönni, és tovább fejleszteni a megkezdett munkát.

Magyar és izraeli tudósok összedugják a fejüket Tel-Avivban. – fotó: Bea Bar Kallos

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.