Békés tüntetés? – ezt még Európában sem hihetik el

Fotó: IDF

Mint arról korábban már beszámoltunk, pénteken több mint 30 ezer ember vonult a Gázát Izraeltől elválasztó biztonsági kerítéshez. Avigdor Lieberman védelmi miniszter az izraeli elhárítás információjára hivatkozva úgy nyilatkozott, a tiltakozás résztvevőinek 90 százaléka a Hamász által fizetett rendbontó, akik családtagjaikkal érkeztek a határhoz. A tüntetők egy része a biztonsági sávon belülről köveket és égő gumiabroncsokat, Molotov koktélokat dobált az izraeli katonákra. Két gépfegyveres megpróbált tüzet nyitni a határőrökre, őket azonnal likvidálták a mesterlövészek, akik azt a parancsot kapták, hogy kizárólag azokat célozzák, őket is elsősorban lábon, akik veszélyeztetik katonáink testi épségét vagy megpróbálják megrongálni a biztonsági kerítést.

A Hamász bejelentésével ellentétben, akik szerint csak öt felfegyverzett tagjukat likvidálta az izraeli hadsereg az összecsapások során, az IDF (Izraeli védelmi erők) jelentése szerint

a pénteken elhunyt 16 tüntetőből legalább 10 valamelyik terrorcsoport tagja volt.

Ennek bizonyítékaként a hadsereg szombaton arab nyelvű hírcsatornákon is nyilvánosságra hozta a terroristák nevét és a különböző szervezetekben betöltött pozíciójukat is – jelentette a The Times of Israel internetes portál.

Szombatra virradóra a tüntetők döntő többsége visszatért otthonába, de a katonaság továbbra is fokozott készültségben várja az előre beígért folytatást. Az éjszaka folyamán csak szórványos zavargások voltak, hajnalban egy fegyvertelen gázait fogtak el a határőrök, aki megpróbált Izraelbe szökni.

A pénteki események kapcsán a kuwaiti küldött megpróbálta gyorsított eljárásban a Biztonsági Tanács közbeavatkozását kérni, de ezt az Egyesült Államok megakadályozta. Ezt követően a palesztinok európai szimpatizánsaikhoz fordultak.

Itthon Tamar Zandberg, a Meretz párt nemrég megválasztott vezetője szombat este az izraeli katonai fellépés független kivizsgálását kérte, ugyanis szerinte

részünkről túlzott erődemonstráció történt.

Véleménye szerint inkább a gázai sávban kialakult humanitárius válság kezelésében nyújtott segítséggel lehetne leszerelni az Izrael ellenes hangokat.

Avigdor Liebermann védelmi miniszter válaszában kiemelte, a Hamász nem piknikezni hívta az embereket a határkerítéshez, a terrorszervezet deklarált célja a kerítés lebontása, az izraeli területek elfoglalása, a zsidók elüldözése. Nincs most itt az ideje a kedélyes kebelre ölelésnek, a határon kiélezett helyzetben szolgáló katonáink biztosították, hogy Izrael lakossága békésen tölthesse a széder estét. Köszönet jár érte, nem kritika! – nyilatkozta Liebermann.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.