Netanjahu és Gitzin - fotó: Wikipedia

Netanjahu a New Israel Fund (NIF) nevű civil szervezetet tette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) az afrikai migránsok elhelyezéséről kötött megállapodás kudarcának fő felelősévé. “Ruanda kész volt fogadni a migránsokat, de az utóbbi pár hétben meghajolt az Új Izraeli Alap nevű liberális jogvédő csoport és az Európai Unió “egyes elemeinek” óriási nyomása alatt, és elállt ettől” – írta Netanjahu a Facebook oldalán. A kormányfő szerint a New Israel Fund egy olyan külföldi szervezet, amely külföldi kormányoktól és olyan Izraellel szemben ellenséges emberektől kapja a támogatást, mint például Soros György. Mindezek után egy vizsgálóbizottság felállítását javasolta, mert szerinte a szervezet végső célja, hogy eltörölje Izrael zsidó karakterét, és egy minden nemzetet képviselő országgá akarja átformálni azt.

Erre válaszul a New Israel Fund igazgatója, Miki Gitzin közölte, hogy rágalmazási kereset benyújtásán gondolkodik, mert “Bibi soha nem látott módon hazudik.” Egyébként pedig az Alap nem titkolja, hogy anyagilag segített olyan szervezeteknek, akik ellenzik az afrikai menekültek deportálását.

“Határozottan aggódunk, és felszólítunk mindenkit, akinek fontos Izrael állam demokratikus jellege, hogy álljon mellénk. Akkor is, ha egyetért velünk, akkor is ha nem. Netanjahu uszít és fenyeget.” – teszi hozzá Gitzin – “Az a célja, hogy elterelje a nyilvánosság figyelmét a saját kudarcáról, és terrorizálja a miénkhez hasonló szervezeteket, hogy megfélelmlítsen. Stratégiai veszélybe került Izrael, mert Netanjahu nem csak a szólásszabadságot korlátozná, hanem a diaszpórával való kapcsolatot is lerombolja.”

Nem ez az első alkalom, hogy Netanjahu frontálisan támadja az Új Izraeli Alapot azt állítva, hogy külföldi székhelyű szervezetként Izraellel szemben ellenséges módon tevékenykedik, de most, tekintettel az ENSZ-szel kötött megállapodás visszavonására néhány órával azután, hogy azt büszkén bejelentette, Gitzin úgy érezte, hogy Netanjahu bűnbakot keres, hogy ezzel magyarázhassa erősen kritizált magatartását.

“Netanjahu minden alkalommal másik bűnbakot talál, hogy elterelje a figyelmet saját kudarcáról”, mondta Gitzin. “Már láttuk őt az “arabok ostromolják a választási urnákat”-al, a “baloldal elfelejtette, hogy mi az zsidónak lenni”-vel, és láttuk ahogy megosztja a társadalmat, de ezúttal minden eddiginél jobban hazudik, ezért jogilag megvizsgáljuk, hogy bepereljük-e rágalmazásért.”

Gitzin tagadja a ruandai kormánnyal való bármiféle kapcsolatot. “A civil szervezeteknek legitimitása van a kormányokkal szembeni fellépésre is, de soha nem voltunk kapcsolatban Ruandával, és azok a szervezetek sem, akiket finanszírozunk.”

Egyébként valószínű, hogy Netanjahu parlamenti vizsgálóbizottság felállítására szóló felhívása nem fog megvalósulni. Tavaly októberben a kneszet jogtanácsosa – Netanjahu hasonló kérésére válaszul – úgy döntött, hogy nem tartozik a kneszet hatáskörébe civil szervezetek külföldről való finanszírozását parlamenti bizottság által vizsgálni, mert “a társadalom civil szervezeteinek ideológiai alapon való vizsgálata sérti az alapvető demokratikus hatalmi elveket”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.