Fotó: Politzer Maymon Krisztina

Szombat este, a peszach kimenetelét nagy közös lakomával, mimunával ünnepelte több százezer Észak-Afrikából származó zsidó Izraelben. A mimuna 1966 óta hivatalos nemzeti ünnep, a marokkói és algériai gyökerű családok ilyenkor számos politikust vendégül látnak.

Benjamin Netanjahu és felesége Sara Gan Javnén a Swissa családnál ünnepelte a peszach kimenetelét. A miniszterelnök innen köszönte meg az IDF katonáinak, hogy védik az országot és „távol tartanak minket azoktól a csalóktól, akik az emberi jogokról beszélnek, miközben el akarják pusztítani a zsidó államot” – utalva a pénteki gázai határ mentén történtekre. Egyúttal nyilvánosan is köszönetet mondott feleségének Saranak, a neki, a mozgalomnak és az országnak nyújtott támogatásért. Az ország helyzetére utalva elmondta: „Izrael nagyszerű ország, világhatalmak keresik a barátságunkat. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell kihívásokkal szembenéznünk, de megvédjük a hazánkat és a zsidóság minden törzsével közösen tovább építjük Izraelt” – mondta Netanjahu Gan Javnén.

Reuven Rivlin államelnök és Juli Edelstein, a kneszet elnöke Askelonban ünnepeltek. „Ma még inkább szeretnék köszönetet mondani azoknak a nőknek és férfiaknak, akik a mimuna ünnepén keresztül megmutatták nekünk, hogy az ajtók kinyitása egyben a szívek megnyitását is jelenti. Kár, hogy csak évente egyszer kerül erre sor, hiszen talán nézeteltéréseink vannak, vitatkozunk is, de mindnyájan testvérek vagyunk ebben a hazában” – mondta Rivlin. Edelstein hozzátette: “Van rá esély, hogy napjaink nézeteltérés nélkül, igazi egységben teljenek.”

Mose Kahlon pénzügyminiszter a Pinto családnál vendégeskedett Gederán. “Az IDF katonáinak köszönhetően, akik megvédenek minket, ma este ünnepelhetünk, itt, nem messze a gázai határtól, a cinikus, gonosz és kegyetlen ellenségtől. Ezek nem ártatlan emberek, akik csupán segíteni akarnak egy idős hölgynek átkelni az úton – hangsúlyozta a politikus.

Fotó: Politzer Maymon Krisztina
Fotó: Politzer Maymon Krisztina

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.