Ehud Barak kipakol

Barak és Netanjahu együtt a szajeret matkalban - fotó:GPO

Ehud Barak, Izrael volt miniszterelnöke, vezérkari főnöke és védelmi minisztere májusban Amerikában megjelenteti önéletrajzi könyvét, amelyben fellebbenti a fátylat számos eddigi államtitokról.(“My Country, My Life: Fighting for Israel, Searching for Peace” (St. Martin’s Press))

Barak a hatvanas és hetvenes években a vezérkari főnök alá tartozó elit kommandó, a Szajeret matkal tisztje volt, s olykor hajmeresztően merész hírszerző akciókban vett részt mélyen bent Szíriában és Egyiptomban.

A PFSZ több vezetőjének bejruti, 1973-as kivégzéséről, vagy az 1976 -os entebbei túszmentő akcióról eddig is tudtunk, de amikor 1960-ban Ehud Brog néven a későbbi Barak, mint felsőbb hatalmakat maga fölött nehezen tűrő kibucnyik bevonult ebbe a különleges egységbe, akkor még főként az ellenség vonalai mögötti hírszerzésre készítették fel őket.

Pimaszul bátor módon éjjel behatoltak az ellenséges országokba, lehallgató készülékeket telepítettek  a szír és az egyiptomi hadsereg telefonvonalaira, s így lehetővé vált a csapatmozgások és parancsok ismerete, ami hatalmas segítséget jelentett már az 1967-es hatnapos háborúban.

Később Barak már a kommandó vezetőjeként kiszélesítette tevékenységi körüket, nem csak hírszerzéssel, hanem merész harcos akciókkal is foglalkoztak, noha a közvélemény csak a kilencvenes évek óta tud hivatalosan az egység létezéséről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.