Az ember társa

A Karmel-erdei program egy pillanata

A tudományt a viták éltetik és mozdítják előre, s ahogy sok más témakörben, a kutyák háziasításának időpontjára vonatkozóan is több teória létezik. A teóriák szerint a kutya és az ember élete valahol 10.000-100.000 évvel ezelőtt fonódott össze. Ami biztos, hogy évek tízezreiről van szó, és mindkét fél egyik legjobb választásáról.

Kapcsolatunk a természetben egyedülálló. Alapvető dolgokban hasonlítunk egymásra: mindenevők vagyunk; rangsorra épülő csoportban élünk, melyben minden résztvevőnek saját szerepe van; hangjelzésekkel, arckifejezésekkel és testbeszéddel kommunikálunk; az érzéseink irányítanak bennünket…

De azt tudtátok-e, hogy hosszú közös életünk bizonyítékaira legnagyobb számban éppen Izraelben, és a Palesztin Önkormányzat területén bukkantak? Ha a kutyák mesélni tudnának… bizony számtalan új dolgot megtudnánk magunkról, hiszen ők sokkal jobban ismernek bennünket, mint mi saját magunkat.

Időbe telt, mire ezt mi, homo sapiens felfogtuk, de ez is elérkezett. Az utóbbi évtizedekben a kutyák komoly terápiás szerepet kaptak, az emberi élet bármely szakaszában, különböző okokból felmerülő problémák megoldására, vagy enyhítésére.

Az izraeli tavaszi ünnepek és emléknapok jól ismert sorában szerényen megbújt egy további esemény: április 13-án (az utóbbi pénteken) több, mint száz résztvevője volt egy, a Karmel erdejében rendezett találkozónak. A társaság felerészt a Beit Ekstein lakója, felerészt az ő szüleik, valamint a Dog’sZone terapeutái és kutyái voltak.

A Beit Ekstein lakóinak egy csoportja részt vett a Dog’sZone terápiás foglalkozásain, s most bemutathatták tudásukat társaiknak és szüleiknek. Ők voltak a nap hősei, lelkesen dolgoztak a kutyákkal, és magyarázták a résztvevőknek a tudnivalókat. Gratulálunk mindannyiuknak, a kiváló diákoknak és oktatóiknak – és külön köszönet a nagyszerű kutyáknak!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.