Óriási robbanás egy Aleppo közeli iráni bázison Szíriában

Arab nyelvű hírügynökségi jelentések szerint szombat éjszaka hatalmas robbanás történt egy iráni fegyverraktárban Aleppo közelében. Az Azzan hegységben megbújó raktárból, amely az egyik legnagyobb iráni fegyverraktár Szíriában, látták el munícióval a libanoni Hezbollah-ot és más Szíriában harcoló iráni alakulatokat. A Skynew információi szerint a detonációt egy ismeretlen felségjelű repülőgépről induló rakétatámadás előzte meg, de a Hezbollah tagadja ezt, szerintük csupán néhány kisebb, ellenőrzött robbantást tartottak a helyszínen. Mindezt 24 órával a közös amerikai-angol-francia légicsapást követően.

Izrael pénteken nyilvánosságra hozta, hogy a februárban, izraeli légtérben lelőtt iráni drón robbanóanyagot szállított, és bár a pontos célpontot eddig nem sikerült azonosítani, egyértelmű hogy a drón nem csupán kémkedett, károkozásra indították.

Katonai szakértők szerint a februári incidens soha nem látott közvetlen iráni támadást jelentett Izrael ellen. A drón-behatolásra válaszul izraeli repülőgépek még aznap megsemmisítették a drón irányítóközpontját, majd április 9-én támadás ért egy szíriai bázist, ahol iráni drónokat raktároztak. A rakétatámadásért Izraelt vádolták, amit a zsidó állam sem megerősíteni sem cáfolni nem akart.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.