Natalie Portman nem veszi át a zsidó Nobel-díjat, az ünnepség is elmarad

Natalie Portman - fotó: Chris Cheung / Flickr

A Genesis-díj pedig éppen a humanitárius munkáját is elismerné.

Szülővárosába, Jeruzsálembe utazott volna Natalie Portman júniusban, hogy átvehesse a „zsidó Nobel-díjként” aposztrofált elismerést, de a jelenlegi helyzet miatt inkább lemondta az útját. A Genesis-díjat kiosztó szervezet az alábbi közleményt adta ki április 19-én:

“Az Izrael államban mostanában lezajlott események nagyon megviselik az Oscar-díjas színésznőt, aki úgy véli, hogy nem tudna jó lelkiismerettel részt venni semmilyen nyilvános eseményen a szülőhazájában. Így a Genesis-díjátadó ünnepségen sem tervezi a megjelenést.”

Portman nem nevezte meg pontosan, milyen eseményekre is gondol, de a döntése előtt pár hete kezdődött az a gázai konfliktus, melyben több tucat tüntető vesztette életét az Izraeli Védelmi Erők lövései miatt.

Novemberben derült ki, hogy 2018-ban a 36 éves színésznő fogja megkapni a rangos elismerést, aki azonnal felajánlotta, hogy a díjjal járó egymillió dollárt továbbadja a nők egyenlőségét segítő szervezeteknek.

Az Alapítvány sajnálja, hogy így döntött a híresség, így a gála megrendezésétől is eltekintenek.

“Portman kiasszony egy kiváló színésznő, aki elkötelezett emberjogi aktivista és egy elbűvölő személy is egyben. Stábunk örömmel ismerkedett meg vele az elmúlt fél év során. Nagyra értékeljük az emberségét, emellett tiszteletben tartjuk azt a jogát is, hogy nyilvánosan bírálja az itteni politikai vezetést.”

Szomorúan vették tudomásul, hogy a művész milyen indokból nem utazik a gálára. Így ráadásul a politika árnyéka rávetül az egyébként filantróp szándékú kezdeményezésre, ami az utóbbi öt év munkáját is csorbítja – közli a Pagesix.

Natalie Portman nem akar Netanjahu támogatójának tűnni

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.