Netanjahu új rendőrfőnököt akar, ezért hozná előre a választásokat

Roni Alsheich országos rendőrfőnök beiktatásakor Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Gilad Erdan belbiztonsági miniszterrel, 2015 - fotó: GPO

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a ynet szerint azért szeretné előbbre hozni a választásokat, hogy új, számára kedvezőbb, hozzá lojálisabb belbiztonsági minisztert tegyen Gilád Erdán helyére, olyat, aki bizonyosan nem hosszabbítja meg Roni Alsejch rendőrkapitány megbizatását.

Roni Alsejchet maga Netanjahu nevezte ki a rendőrség élére, s megbízatása három évre szólt, de az eddigi gyakorlat szerint azt mindig meghosszabbítják még egy negyedik évvel.  Azonban a Sin Bet belbiztonsági szolgálat elnökhelyettesi posztjáról érkezett Alsejch világossá tette a Netanjahu korrupciós ügyeiben folytatott nyomozásával, hogy megvesztegethetetlen és minden felülről jövő nyomásgyakorlás ellenére csakis az igazság kinyomozását tekinti a rendőrség feladatának.

Ezért Netanjahu már régóta nincs beszélő viszonyban egykori kegyeltjével, és mindent elkövet elmozdítása érdekében, hogy olyan új rendőrfőnököt nevezzen ki, aki inkább akadályozza, mintsem előmozdítja a rendőrség munkáját, legalábbis a miniszterelnök korrupciós ügyeiben. Ebben mindeddig hatékony segítőtársra talált a szintén általa kinevezett Aviháj Mandelblit államügyészben.

A ynet szerint Alsejch elmozdítása érdekében az előrehozott  választások után Miri Regev eddigi kulturális miniszternek, vagy a hozzá szintén minden körülmények között hűséges, parancsait mindig végrehajtó Jarív Levin jelenlegi turisztikai miniszternek adnát át a belbiztonsági tárcát a törvényt tiszteletben tartó Gilád Erdán helyett, az illiberális állam kiépítése újabb lépéseként.

A helyi médiában elhangzott, hogy a Netanjahunak az eddigi gyakorlattal és a protokollal szemben pódiumot teremtő múlt heti szégyenletes Függetlenség napi ünnepséget szervező Miri Regev is már egy efféle alku, a belbiztonsági tárca ígérete miatt rúgta fel a ceremónia sok évtizedes gyakorlatát, hogy bizonyítsa Netanjahunak: rá számíthat, semmi sem érdekli, és az ő érdekeit fogja képviselni, ha megkapja a rendőrminiszteri tárcát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.