A héten a harmadik gyűlölet-bűncselekmény: két autót gyújtottak fel egy arab faluban

Az egyik kiégett autó Iksal faluban

Ismeretlen tettesek két autót gyújtottak fel a hajnali órákban (szerdán) a galileai Iksal faluban, és a “Gyertek zsidók győzzünk” feliratot festették egy kőfalra. A rendőrség nyomozást indított, de még nem tartóztattak le gyanúsítottakat. A hét eleje óta ez a harmadik esete a nacionalista vandalizmusnak. A Shin Bet adatai szerint zsidó bűnözők az év eleje óta 18 gyűlölet-bűncselekményt követtek el arabok ellen, ami több, mint a tavalyi összes hasonló bűncselekmény (nyolc vandalizmus és öt merénylet).

A rasszizmus elleni küzdelem központja szerint a Tág Mechir (“Árcédula” – izraeli radikális jobboldali aktivistáknak tulajdonított bűncselekmények) akciói főleg Ciszjordániában terjednek, de mivel a rendőrség nem veszi elég komolyan a dolgot, és nem tesz elég erőfeszítést a jelenséggel szemben (egyetlen letartóztatottról sem tudni), ez legitimációt ad a bűncselekményeknek, így azok az izraeli arab falvakban is vészesen terjednek – közölte a ynet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.