Ismerős érzés, amikor egy izraeli esküvőn a tánctól kimelegedve azon kapjuk magunkat, hogy felcsendül egy klasszikus „muzika mizrahi” himnusz? Új bevándorlóként, mit sem ismerve mindezek kultúrtörténeti értékéről ilyenkor csalódottan leültem a sarokba, és vártam, hogy újra Ivri Lider vagy legalább Dana International slágerei dübörögjenek. Mára úgy vagyok a „mizrahi” muzsikával, mint az ambával a falafelemben: nem akarom, hogy semmi mást ne érezzek, de ha nincs ott, hiányzik. Vajon hasonlóan éreznek a szefárd zsidók Matti Caspi művészete iránt? Akárhogy is, álljon itt most öt-öt kihagyhatatlan örökzöld – két egymástól oly távol eső zenei kultúrkörből, amelyek egyenértékűen fontosak nekünk, izraelieknek: ha az egyik nem lenne, simán megbolondulnánk a másiktól.

Askenázi Top 5

  1. Arik Einstein – Atur mitzchech

Az izraeli zene John Lennonja színész, forgatókönyvíró, dalszerző, énekes – polihisztor volt. Bár sokan azt hiszik, afféle szerelmes dalocskáról van szó, a szerenád igazából Jeruzsálemnek szól.

  1. Shalom Hanoch – Mehakim l’Mashiach

„A Messiás nem jön, még csak nem is telefonál” – szól a nóta, és bár vallásos üzenetnek tűnhet, valójában a nyolcvanas évek gazdasági mélyrepülését tükrözi. A legendás énekes az elsők között volt, aki dalszövegeiben társadalom- és politikai kritikával élt.

  1. Matti Caspi – Brit olam

Izrael „táncdalfesztivál” érájának legendás alakja jegyzi ezt a nagyrabecsült szerelmes himnuszt – az elmúlt négy évtizedben minden harmadik szerelmespár erre a dalra vonul a hüpe alá. Talán klisé, de az izraeliek a mai napig épp olyan elérzékenyülten törölgetik a könnyeiket tőle, mintha először hallanák.

  1. Chava Alberstein – K’mo tzemach bar

Gyönyörűen komponált számaival és csodálatos tehetségével milliókat hat meg – de valahogy mindig csak gyászos megemlékezéseken kerülnek elő a dalai. Nem csoda, hiszen csaknem mind az elmúlásról, távozásról, szomorúságról szól.

  1. Aviv Geffen – Anachnu dor mezuyan

Ebben a számban úgy énekel Izraelről, mint az „elbaltázott generáció” otthonáról: identitását és célját vesztett nemzetet ír le populáris stílusban. Az előadó édesapja, Yehonatan Geffen író-költő, az izraeli zenei és színházi élet askenázi pápája… azaz főrabbija. Nagyon liberális főrabbija.

Mizrahi Top 5

  1. Ofra Haza – Leorech hayam

A legendás énekesnő hattyúdala. A mizrahi zene hercegnője volt az első közszeretetnek örvendő izraeli művész, aki Németországban is vállalt fellépést. Tragikus halála – AIDS-ben hunyt el, drogfüggő férje fertőzte meg – még inkább ikonikussá tette.

  1. Sarit Hadad – Kach et hakol

Az első modern mizrahi előadó, aki a keleti motívumokat kombinálta a mai popzenével. Ez a dala a kétezres évek elejére repít vissza, amikor is feldolgozta a Vad angyal című tévésorozat főcímdalát. Natalia Oreiro slágere Magyarországon is befutott, és bár Sarit verziójának sikerei nem lépték túl Izrael határait, itt senki sem emlékszik az eredetire, csakis a feldolgozásra.

  1. Zohar Argov – Haperach begani

Ez csak egy a mizrahi zene királyának örökzöldjei közül. Argov a hírnevét zseniális hangjának és magánéleti drámáinak köszönhette. Ő volt az egyik első igazi celeb: tehetségét lassan háttérbe szorították drogproblémái, ez pedig előbb börtönbe juttatta, majd öngyilkosságba sodorta.

  1. Shoshana Damari – Kalaniot

Néha elég, ha egy dal nem szól másról, csak virágokról. A jemeni színész és énekesnő beceneve magáért beszél: „a héber kultúra királynője”. Már Izrael államalapítását megelőzően híres volt, 2006-ban bekövetkezett halála napjáig ünnepelt csillag volt, és marad mindörökké.

  1. Moshe Peretz & Omer Adam – Hi rak rotza lirkod

Két srác, akiknek a neve arénákat tölt meg Izrael-szerte, és egy dal, amely minden esküvőn, szülinapon és házibulin kötelező. „Nem lehet vele mit kezdeni, ő csak táncolni akar” – harsogjunk kórusban, és olyankor sem tudunk megálljt parancsolni a lábunknak, ha épp egy átlagos délutánon csendül fel egy bevásárlóközpontban, vagy hajnalban az AM:PM-ben.

Megjelent az Új Kelet újság 2018. februári számában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.