Reuven Rivlin elnök és Ayalet Saked igazságügyi miniszter beiktatják a legfelsőbb bíróság elnökét, Esther Hayut az elnöki rezidencián, 2017. október 27-én - fotó: Mark Neyman / GPO

A Demokrácia Intézet legújabb felmérése szerint az izraeliek 65 százaléka úgy gondolja, amennyiben megszűnik az alkotmánybíróságként is működő legfelső bíróság (Bagac) ellensúly szerepe, a Netanjahu kormány bármit megtehet, lőttek a demokráciának. A válaszadók 59 százaléka szerint, amennyiben a Bait HaJehudinak (Zsidó Otthon párt) sikerül keresztül vernie a kneszetben, hogy a jövőben akár egyszerű többséggel, a Bagac felülvizsgálata nélkül is újra elfogadható legyen egy alkotmányellenesnek ítélt törvény, ezzel a politikai korrupció esélye hatalmasra nő. A válaszadók csupán 21 százaléka véli úgy, hogy a Bagac korlátozása az ország érdekeit szolgálja.

Alkotmány híján Izrael állam alaptörvényei határozzák meg a különböző hatalmi ágak közötti viszonyt. Ezek a fékek és ellensúlyok idáig egészséges módon működtették a demokráciát, de úgy tűnik, a mostani kormány számára ezek a természetes korlátok túlzott akadályt jelentenek, ezért érdekeiknek megfelelő reformot szeretnének.

Vasárnap a miniszterelnök két órás egyeztetést tartott Ester Hayuttal, a Legfelső Bíróság elnökével és Ayelet Saked igazságügyi miniszterrel. Hayut ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Bagac törvényfelülvizsgálati szerepének csökkentése a demokrácia csorbulását jelenti. Egyúttal elmondta, a Bagac csak extrém esetekben, kizárólag akkor lép közbe, amennyiben egy készülő törvényt “alkotmányellenesnek”, az alapvető emberi és szabadságjogokkal ellentétesnek ítél. A találkozóról a miniszterelnöki iroda adott ki szűkszavú összegzést, eszerint komoly érvelések voltak az egymástól rendkívül távoli álláspontok közelítésére.

Eközben Aviháj Mandelblitt főügyész azt javasolja, a kormány fogadjon el egy új törvényt, miszerint minősített többséggel – a 120 kneszet tag minimum 70 igen voksával – lehetővé válna a Bagac által alkotmányellenesnek minősített törvények megszavazása is. Gilad Erdan közbiztonsági miniszter a szombat esti kormányülésen elutasította a javaslatot, szerinte amennyiben 65 szavazatnál többet kell megszereznie, az egész helyettesítési záradék (a kiskapu, melynek alapján a Bagac határozatait  figyelmen kívül hagyhatnák) értelmét veszti. Ayelet Saked igazságügyi miniszter és Naftali Benett oktatási miniszter a kormányülés után úgy nyilatkoztak, Netanjahu kérésére megvárják az Ester Hayuttal való egyeztetést, de ha ott nem sikerül megoldást találni, akkor mindenképpen benyújtják a módosító javaslatot a kneszetben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.