Az új izraeli bankjegyek - fotó: The World in HDR / Shutterstock
Izraeli bankjegyek - fotó: The World in HDR / Shutterstock

Izraelben eddig csak azok voltak jogosultak minden olyan juttatásra, mely a teljes foglalkoztatásban jár, akik havonta legalább 186 órát dolgoztak. Ez az európai elvárásokhoz képest magas kötelező óraszám áprilistól havi 182 órára csökkent.

Azoknak a dolgozóknak, akiket teljes munkaidőben foglalkoztattak és eddig havonta 186 órát teljesítettek, áprilistól havi négy órával kevesebb munkáért ugyanaz az összeg jár. A csökkentés heti 1 órát jelent. A rövidebb napot, saját belátása szerint a munkáltató jelölheti meg, előre megbeszélten, figyelembe véve a dolgozó igényeit. Azok a dolgozók, akik órabérben megszabott fizetést kapnak, továbbra is a hó végén összeszámolt órákért kapják majd havi jussukat, de órabérük mostantól az emelkedik, mert azt havi rövidebb – 182 órás – foglalkoztatáshoz mérten számolják ki. A heti 42 ledolgozott órát követő munkáért ezentúl már túlóra jár.

A minimálbér továbbra is 5300 sékel/hó, aki ez alapján kiszámított óradíjat kapott, annak az óradíja áprilistól 29,12 sékelre nőtt. Annak, aki 182 óránál kevesebbet dolgozik, a minimum óradíja elvileg nem változott, de a szakszervezet és a munkáltatók érdekképviselete által kiadott felvilágosítás alapján ez utóbbiak esetében is fel kell emelni a minimálbért 29,12 sékelre, annak ellenére, hogy a minimálbérről szóló törvény még nem vezette be ezt a módosítást.

Érdemes felkeresni a munkahelyünkön a fizetésekkel és munkabeosztással foglalkozó személyt és megtudakolni, tudatában vannak-e az új megegyezésnek.

A cikk folytatása itt olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOlim Magazin