Izraeli katonák perzsa szerelmes dala terjed Iránban

A hadsereg megkérte a büszke apát, hogy törölje a hírszerző egység mintegy 50 gyakornokáról készült videóklipjét, de az irániak megelőzték.

A videó, melyen a hadsereg egyik hírszerzési tanfolyamának gyakornokai láthatóak amint perzsa szerelmes dalt énekelnek, kikerült a közösségi hálózatokra, ahonnan az irániak azonnal felkapták és tovább osztották.

A 10-es tévécsatorna jelentése szerint a videót az egyik katona büszke apukája készítette annak a kurzusnak a záróünnepségén, melyen a perzsa nyelvet és kultúrát tanulják. A hírszerző egység katonái a “Sultan of Hearts” nevű, az iráni mozi egyik ismert népdalát éneklik: „Gyönyörű szerelemmel a világ nagyon kicsi. Emléked mindenütt velem van, ezért nem hagylak el.”

Egy héttel az iráni nukleáris archívum felfedése után el lehet képzelni, hogy mire használják a hadseregben a perzsa nyelvet.

A hadsereg szóvivője válaszul közölte: “A videót egy zárt ünnepségen rögzítették. A vizsgálatból az derült ki, hogy az egyik jelenlévő szülő jóhiszeműen osztotta meg a videót a közösségi médián, ellentétben az információbiztonság szabályaival. Amikor megkérték rá, azonnal eltávolította onnan.”

Az iráni Twitterfelhasználók véleménye megoszlott a videóval kapcsolatban: némelyikük további bizonyítékát látták annak, hogy mennyire jó az izraeli hírszerzés, míg mások a béke reményét vélték felfedezni a szerelmes dal kiválasztásában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.