Ismét utcára vonult az ellenzék

Eldad Janív főszervező szemüvegben, a kukadobolás messze zengő hangja kísérte ismét a tüntetést. - fotó: szerző

Szombat este ismét tömegek lepték el Tel-Aviv belvárosát, ezúttal az Ibn Gvirolon özönlött a demokrácia védelmét zászlajára tűző tömeg. “Bibi, vedd le a kezed a Bagacról” (alkotmánybíróságról), “Se jobbra, se balra: egyenesen”, “Crime minister” állt a legtöbb plakáton, de szokás szerint több házilag gyártott, igen szellemes, és általában lefordíthatatlan szóviccel kísért felirat is megjelent.

Egy órával korábban a tel-avivi rendőrség letartóztatott egy magányos tüntetőt, aki Crime minister táblát emelt magasba a Giro d’Italia kerékpárverseny nézői között. A gyülekezők fél nyolctól fél kilencig, a tüntetés kezdetéig az ő azonnali szabadon bocsájtását követelték. Végük tízkor már kiengedték és megjelent a Rabin térre érő tömeg előtt a rögtönzött színpadon. A balközép Mahane Hacioni (Cionista Tábor) és a ballib Merec párt vezetősége és számos tagja pártpólóban vonult a tömeggel a Habima színháztól a Rabin térig kukadobolással, jól összeszokott énekszóval és rigmusok kíséretében. A hatalmas, többezres tömeget látva egy munkagépet szállító kamion is odament, és annak platóján rendeztek be rögtönzött színpadot a tüntetők. Hatalmas ováció kísérte a Sin Bet volt vezetőjének, Carmi Gilonnak, Eldad Janív főszervezőnek és Orna Banajnak, a népszerű komikus-színésznőnek a beszédét.

A korrupcióellenes tüntetések 2016 novemberében kezdődtek Aviháj Mandelblitt államügyész petach-tikvai lakásánál, s azóta minden szombat este tüntetnek. Fél éve Tel-Avivba költözött a demonstráció, azóta a Habima színháznál van a találkozó a szombat kimenetelekor.

Képriport:

Gyülekezik a tömeg – fotó: szerző
Se jobbra, se balra, hanem egyenesen – fotó: szerző
Crime minister, egy ilyen tábláért tartóztattak le egy magányos tüntetőt egy órával korábban a bicikliversenyen – fotó: szerző
Nem lehet elég korán kezdeni a közéletre nevelést – fotó: szerző
Kahlon, vétózz Bibinek – fotó: szerző
Egyre duzzad a tömeg – fotó: szerző
Eldad Janív a rögtönzött színpadon – fotó: szerző
A végére megtelt a Rabin tér- fotó: szerző

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.