Lassan kiszivárognak az amerikai béketerv izraeli kompromisszumai

Jeruzsálem - fotó: Wikipedia

A Maariv izraeli napilap péntek délelőtt ismertette Trump közel-keleti béketervének Jeruzsálemre vonatkozó részleteit. Eszerint az óvárost nemzetközi területnek minősítenék, és Izrael lemondana négy arabok lakta városrészről, ahol megépülhetne a jövőbeli palesztin állam fővárosa.

Avigdor Liberman védelmi miniszter múltheti washingtoni látogatásán egyeztetett amerikai kollégáival a részletekről. Az Egyesült Államok azt javasolja, Izrael mondjon le Shuafat, Jabel Mukaber, Isawiya és Abu Dis területéről, cserébe az amerikaiak a nemzetközi fórumokon diplomáciai segítséget nyújtanának Izraelnek a növekvő iráni befolyással szemben, s egy esetleges összecsapás során számíthatnák az amerikai katonai beavatkozásra, valamint az USA a legmodernebb fegyverekkel támogatná országunkat.

Mint arról korábban már hírt adtunk, az amerikai béketerv áprilisban már csaknem készen állt, de az USA nagykövetségének jeruzsálemi átköltöztetése miatt a Fatah elállt az egyeztetéstől, és azóta sem hajlandó részt venni a tárgyalásokon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.