Az izraeli hadsereg egyik egysége az északi határ közelében. - fotó: IDF

Az irániak nagyméretű éjszakai támadást hajtottak végre, melyet izraeli válasz követett. Az iráni forradalmi gárda IDF-pozíciókat lőtt rakétákkal, a Iron Dome (Vaskupola) légvédelmi rendszer négyet elfogott, amelyek az izraeli oldalon értek volna földet, a többi rakéta a határ szíriai oldalán robbant. A jelentések szerint a támadásban nem voltak izraeli sérültek, és csak minimális anyagi kár keletkezett. Az izraeli válaszcsapásban a szír légvédelem több rakétát megsemmisített.

Megérkezett Irán megtorló válasza: Első alkalommal fordul elő, hogy iráni katonai erő közvetlenül támadja Izraelt, melynek során legalább 20 rakétát lőtt ki határmenti katonai állásokra. Két órával később, röviddel éjjel 2 óra után a szíriai hírügynökségek izraeli válaszcsapásról számoltak be. A jelentés szerint a szír légvédelmi rendszer elfogott néhány izraeli rakétát. 2:45 órakor hatalmas robbanások hallatszottak Cfat környékén. A polgármester szerint nem rakétabecsapódásokról, hanem a hadsereg lövéseiről van szó. Nagyon intenzív az IDF tevékenysége Izrael északi részén.

Az Izrael ellen irányuló rakéták indítása:

3:30 Erős robbanások hallatszanak Damaszkuszban, komoly légi forgalom tapasztalható a környéken.

3:45 Az IDF szóvivője arab nyelven a Twitter-fiókjában az alábbit közölte: “Az IDF jelenleg iráni célpontokat támad Szíriában. Bármilyen szíriai beavatkozás súlyos izraeli válasszal fog járni.”

Az izraeli légierő több tucat iráni katonai objektumot támadott, egyebek között rakétaütegeket, fegyverraktárakat, radarállomásokat, hírszerzési és logisztikai központokat. Számos szíriai légvédelmi állást is megsemmisítettek. Izrael részéről ez volt a legsúlyosabb hadművelet Szíriában az ottani háború kezdete óta.

Az iráni rakétaállás, melyről az Izrael elleni támadást végrehajtották, megsemmisítése előtt. – fotó: IDF

Jonathan Concricus katonai szóvivő hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: a szíriai légvédelem több tucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem talált el.

Az iráni katonák veszteségeiről egyelőre nem tudni. A szíriai fővárosban, Damaszkuszban robbanások sorozatai hallatszottak hajnal előtt, ezzel egy időben pedig a szíriai légvédelem válaszcsapásainak döreje uralta a térséget – közölte az MTI.

A SANA szíriai állami hírügynökség idézte a szíriai hadsereg tisztjét, aki azt mondta: az izraeli rakéták szíriai célpontokat támadtak, az ellenséges rakéták többségét azonban megsemmisítettük.

A szíriai helyzet volt az egyik fontos témája Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő május 9-ei moszkvai tárgyalásainak. A győzelem napja alkalmából Moszkvába látogatott Netanjahu közölte a Szíriával szövetséges Oroszország első emberével: „Irán azért dob át fegyvereket és embereket Szíriába, hogy onnan közvetlenül támadhassa Izraelt. Nekünk megvan a jogunk arra, hogy megállítsuk Iránt, és megvédjük magunkat az agressziótól”. Putyin válaszában visszafogottságot kért Izraeltől s közölte, bízik abban, hogy rövidesen sikerül megoldást találni a feszültség csökkentésére.

Liberman: Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.