Izrael negyedszer nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Jövőre Jeruzsálemben!

Izgalmas csatában, a szavazás alatt sokszor helyet cserélgetve nyerte meg Netta Barzilai a Toy című dalával május 12-én este a Lisszabonban rendezett 63. Eurovíziós Dalfesztivált.

A 25 éves Netta 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. Mögötte a ciprusi Eleni Foureira lett a második (436 pont), az osztrák Cesár Sampson (342 pont) a harmadik. A magyar AWS szépen szerepelt, de hátul végzett.

A zsűri szavazatai alapján Ausztria fordult rá első helyen a szavazás első köre után, de az SMS-szavazatok összeszámlálásának a végére Izrael szépen megelőzte az előtte lévő országokat, és nyert, olyan pontelőnye volt, hogy már a legutolsó kiosztott pontszám bejelentése előtt lehetett tudni, hogy Izrael lesz a győztes.

A szavazás vége, az eredmény kihirdetése és a ráadás:

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében negyedszer született izraeli győzelem.

A győztes Netta modern, táncos popdalát meghökkentő, különleges színpadi produkcióval adta elő. A Toy című szám – ahogy azt az énekesnő korábban egy interjúban elmondta – a női erő és a társadalmi igazság ébredéséről szól. Az előadó énekelt már az izraeli haditengerészet zenekarában, különböző klubokban, szerepelt zenés színházi darabokban, turnézott Izrael-szerte. Eurovíziós dalát Doron Medalie és Stav Beger írta.

Tel-Avivban hatalmas népünnepély kezdődött a győzelem hírére, több ezren vonultak a Rabin térre, ahol örömükben többen a szökőkútban is megfürödtek. A városháza falára a Toy feliratot vetítették ki.

Élő adás a helyszínről:

Csak hápogunk és kotkodácsolunk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.