Ha Eilat közelében járunk, érdemes meglátogatni a turisták által kevésbé felfedezett helyeket is, mint például Evronát és közelében a különleges doum pálmacsoportosulást. E pálmák megléte itt Eilaton azért érdekes, mert ez a világon a legészakibb hely, ahol még fellelhetőek. Ez azt is mutatja a tudósoknak és botanikusoknak, hogy az éghajlat évezredekkel ezelőtt jelenősen különböző volt, mint ma.

Néhány évvel ezelőtt, amikor kutakat fúrtak a környéken Eilat vízellátásához, a pálmafákat éltető vízforrás komoly veszélybe került, de a hibát orvosolva ma rendszeresen öntözik a fákat.

Pár érdekes adat a doum pálmákról:

  • A pálmák kedvelik a trópusi éghajlatot, így megtalálhatóak Indonéziában, Malájziában, Indiában, Vietnámban, Pakisztánban, Thaiföldön és Szingapúrban is.
  • Az érett gyümölcsnek lilás-feketés héja van, általában nyersen eszik, de íze miatt gyakran használják édességekben és szirupokban is.
  • Magas cukor- és tápanyagtartalma miatt nagyon kedvelt a muszlim zarándokok körében, például Ramadán hónapban gyakran megvásárolható utcai árusoknál is.
  • A gyümölcs íze emlékeztet a mézeskalácsra, ezért hívják mézeskalácsfának is. Egyéb nevei: dhoum pálma vagy egyiptomi pálma (származási helye után).

A hely megközelítése:

Kisebb koncentrációt igényel, és lényegesen egyszerűbb megközelíteni, ha Eilatról tartunk észak felé a 90-es úton. A helyet barna tábla jelzi, majd ha elkanyarodunk jobbra, körülbelül 5-6 perces, földúton való vezetés után feltűnnek előttünk a pálmafák.

Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSGrünhut Tour Guide in Israel