Iszlám összefogás: büntetnék a washingtoni politikát támogató országokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond a palesztin nép támogatására az isztambuli óriástüntetésen, Törökország, 2018. május 18-án - fotó: Thomas Koch / Shutterstock

Gazdasági korlátozásokat kell bevezetni azon országok ellen, amelyek az Egyesült Államokhoz hasonlóan Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának és oda helyezik át izraeli nagykövetségüket – határozták el az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) tagországai pénteken Isztambulban rendkívüli ülésük zárónyilatkozatában.

Az 57 muzulmán országot tömörítő OIC a dokumentumban egyúttal nemzetközi védelmet kért a palesztin nép számára a térségben, szükség esetén akár békefenntartó erők bevonásával. A muzulmán országok arra szólították fel a nemzetközi közösséget és az ENSZ-t, hogy teljesítse kötelességét, és állítson fel nemzetközi vizsgálóbizottságot a Gázánál alkalmazott izraeli erőszakkal kapcsolatban. A kérés nem talált süket fülekre, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken 29 igen, 2 nem (USA és Ausztrália) és 14 tartózkodás mellett megszavazta, hogy vizsgálatot indít Izrael ellen. A tanács által megbízott “független, nemzetközi vizsgálóbizottság” jövő márciusra készíti el részletes jelentését.

Jeruzsálem határozottan elutasította a döntést. Avigdor Lieberman védelmi miniszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy lépjen ki a szervezetből, amely „automatikus Izrael-ellenes többséggel rendelkezik, és szisztematikusan figyelmen kívül hagyva a valódi emberi jogi kihágásokat a világban,

több határozatot fogad el Izrael ellen, mint a világ összes többi országával szemben.”

Az izraeli külügyminisztérium nyilatkozata szerint nyilvánvaló, hogy a tanács célja nem az igazság kivizsgálása, hanem hogy aláássa Izrael jogát az önvédelemre és démonizálja a zsidó államot.

„Izrael tettei teljes mértékben törvényesek voltak, és szuverenitásunk védelmére és a határok elleni tömeges támadások megakadályozására törekedtek. A Hamász által szervezett akciók nem békés tüntetések voltak, azzal a szándékkal indították őket, hogy a demonstrációk leple alatt terroristákat csempészhessenek az országba. A hétfőn megölt 60 tüntető nagy része a Hamász tagja volt, ahogyan azt maguk a terrorszervezet vezetői is elismerték”.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az OIC országok csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a ramadán idején az OIC összes tagországában adományozó kampányt fognak folytatni a palesztinok számára. Hozzátette: nemcsak az OIC-tagországoknak, de a nemzetközi közösségnek is meg kell akadályoznia, hogy az Izrael által előállított termékek belépjenek piacaikra. Binali Yildirim török kormányfő már kedden arra kérte a muzulmán országokat, hogy feltétlenül vizsgálják felül kapcsolataikat Izraellel.

Az OIC legutóbbi decemberi rendkívüli ülésén Isztambulban a szervezet

Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává,

valamint arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy a jelenlegi Rámalláh helyett Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként, és egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket.

Eközben Jason Greenblatt, az izraeli-palesztin békefolyamatokért felelős amerikai különmegbízott pénteken úgy nyilatkozott eljött az ideje, hogy megkétszerezzék a békemegállapodás elérése érdekében tett erőfeszítéseket a régióban. Trump elnök régóta várt béketervét várhatóan a böjti hónap elmúltával, június közepén-végén hoznák nyilvánosságra, de az amerikai elnök veje és tanácsadója Jared Kushner és Greenblatt már elkezdték csendben tájékoztatni a szövetségeseket és partnereket a javaslat elemeiről. Egyelőre úgy tűnik a megállapodáshoz továbbra is hiányzik a palesztin partner, ráadásul az amerikai szövetségesek Európában és a Perzsa-öbölben sem feltétlenül lelkesednek Trump javaslataiért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.