Az izraeli légierő támadta rakétákkal a szír katonai repülőteret?

Izraeli vadászgép - Fotó: IDF

Légicsapást mértek csütörtökön a szíriai kormányerők és szövetségese, a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveres szárnyának állásaira Homsz közép-szíriai tartomány területén – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), amely szerint a támadást feltehetőleg Izrael hajtotta végre.

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH közlése szerint több robbanást is lehetett hallani a tartomány keleti felében. Az OSDH szerint a támadás célpontja az al-Dabaa repülőtér és környéke volt, ahol a Hezbollah és a szíriai kormányhoz hű helyi és külföldi harcosok állomásoznak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadás követelt-e áldozatokat.

A SANA szíriai állami hírügynökségnek nyilatkozó katonai források szerint a légvédelem visszaverte a támadást, megakadályozva, hogy a négy kilőtt rakéta célba érjen. Más helyi források szerint hat rakéta támadta a fegyverraktárakat, és mind célba talált.

A Reuters brit hírügynökség az esettel kapcsolatosan megkereste az izraeli hadsereg egyik szóvivőjét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. Az izraeli légierő az utóbbi években többször is csapást mért olyan szíriai célpontokra, például az Irán támogatását élvező Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányokra vagy katonai állásokra, amelyek potenciális fenyegetést jelentenek Izrael biztonságára.

Korábban a SANA a nap folyamán egy meg nem nevezett katonai vezetőre hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapást mért csütörtök hajnalban a szíriai kormányhadsereg állásaira az ország keleti, sivatagos részén. A hírt – amelyről a Hezbollah katonai hírszolgálata is beszámolt – a Pentagonban nem erősítették meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo