Cseppkőbarlangra bukkantak Jeruzsálem közelében

Cseppkőbarlang a Jeruzsálemi-hegyekben - fotó: a 2-es tévécsatorna képernyőképe

A főváros határában, 280 méter mélyen egy hatalmas cseppkőbarlangot találtak a Jeruzsálemet Júdea-Somronnal összekötő vízvezeték építői – jelentette az izraeli 2-es csatorna hírműsora pénteken.

A 14 méter hosszú barlangba beszivárgó víz az évezredek során átszűrődve a mészkő és dolomit kőzeten gyönyörű képződményeket formált. Az újonnan felfedezett barlangban az áthaladó víz tiszta és friss volt, a televíziós riportban az egyik dolgozó a padlón lévő pocsolyából ivott.

A fővárost a palesztin területekkel összekötő vízvezeték a tervek szerint 2020-ra készül el és legalább 50 évig képes lesz ellátni vízzel a Jeruzsálemben és a Palesztin Hatóság területén élőket.

A cseppkőbarlangra akkor bukkantak, amikor a főváros délnyugati részénél Ksalon, Beit Shemesh közelében fúrtak. Az építési munkákat egyelőre leállították, amíg a természetvédelmi hivatal munkatársai dokumentálják az újonnan felfedezett természeti kincset, majd másfél hónap elteltével a barlangot ismét lezárják és folytatódik az új ívóvízvezeték helyének kiásása.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.