Két perccel rövidítsük le a zuhanyzást

Az Izraeli Vízügyi Hatóság arra kéri a lakosságot, hogy a víztakarékossági intézkedések részeként két perccel rövidítse meg a zuhany időtartamát.

Ez a lépés egy új kampány része, amely az öt éve tartó szárazság következtében keletkezett súlyos vízhiány miatt a víztakarékosság növelésére buzdít. A hatóság ezenkívül felkéri a helyi önkormányzatokat, hogy ésszerűsítsék a közparkok vízhasználatát, a lakosság javítsa ki otthonaikban az esetleges vízszivárgásokat, és víztakarékos öntözésre szólít fel, különös hangsúlyt helyezve az új kertek létrehozásától való tartózkodásra, az öntözés lerövidítésére és a forró órákban való kertlocsolás elkerülésére. A Vízügyi Hatóság azt reméli, hogy a kampány évi 50 millió köbméter vízspórolással a városi vízfogyasztás 5-7 százalékos megtakarítását érheti el – körülbelül egy nagy sótalanító létesítmény által termelt vízmennyiség felét.

A néhány napja indított takarékossági kampány első része felvilágosító reklámvideókat tartalmaz Renana Raz színész- és táncosnő részvételével, aki az előző kampányt is vezette.

Yuval Steinitz energiaügyi miniszter szerint a válság a klímaváltozás eredménye, amely hosszú időre elkísér minket. “Annak ellenére, hogy rendelkezünk sótalanító létesítményekkel, és a következő években további 300 millió köbméterrel kívánjuk növelni a teljesítményüket, takarékoskodnunk is kell. A cél nem csak ivóvíz és a mezőgazdaság számára szánt víz biztosítása, hanem a természeti erőforrásaink megőrzése is.” – tette hozzá.

A Vízügyi Hatóság szerint, ha idén is aszályos év lesz – hatodik a sorban -, a háztartási vízellátás is akadozhat Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.