Komoly támadás Gázából, egy aknavető lövedéke óvoda mellett robbant

Mintegy 25 aknavetőt lőttek ki a Gázai övezetből a Gáza környéki izraeli településekre. Legalább kettő közülük felrobbant két településen, az egyik egy óvoda közelében. Nincsenek sebesültek, vagy veszteség. Egy órával később újabb légiriadó. Az IDF arról számolt be, hogy az aknavetők nagy részét a Vaskupola leszedte. Palesztin jelentések szerint tankok támadnak Hamász állásokat.

Robbanások a Gázai övezetben:

Az  izraeli tizes tévé több tudósításban számolt be az utóbbi napokban folyó hudna, vagyis tűzszüneti háttértárgyalásokról a Hamász és Izrael között. Izrael azt szeretné, hogy humanitárius segítségért cserébe humanitárius segítséget kapjon, vagyis a Gázai övezetben élők helyzetének jelentős könnyítéséért a Hamász adja vissza a 2014-es Erős szikla hadműveletben foglyul ejtett két izraeli katona-holttestet.

A Hamász egyenlete ezzel szemben úgy szól, hogy Izrael viszonylagos nyugalmat kap meghatározott, vagy bizonytalan időre cserébe a bojkott megszüntetéséért, a gazdasági könnyítésekért.

A reggeli lövedékek a Hamász nyomásgyakorlását jelenthetik a Hudnáról folyó tárgyalásokon.

2014-ben egy akkori Hudnáról folyó háttéralku fajult az Erős szikla hadműveletté, amelynek végeztével megszületett egyiptomi közvetítéssel a mostanáig tartó Hudna, nagyjából ugyanolyan feltételek mellett, mint amit a tárgyalóasztalok mellett érhettek volna el a 64 izraeli katona és a többszáz palesztin halott – nagyrészt Hamász fegyveres – életének feláldozása nélkül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.