Izrael jóváhagyta közel 2000 telepeslakás felépítését Ciszjordániában

Jóváhagyta 1958 telepeslakás felépítését Ciszjordániában az izraeli védelmi minisztérium egy bizottsága – közölte szerdán a Sálóm Ahsáv (Békét Most) nevű pacifista izraeli civil szervezet.

A Sálóm Ahsáv értesülései szerint 700 lakóhely felhúzását hagyták véglegesen jóvá, hamarosan pedig el is kezdik a építésüket. A többi lakhely felépítése további engedélyekre vár.

A szerdán jóváhagyott terv már létező két olyan településre ír elő építkezést, amely korábban nem kapta meg a hatóságok engedélyét – részletezte közleményében a civil szervezet, amely a palesztin-izraeli konfliktus rendezését a kétállami megoldásban látja.

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter múlt csütörtöki Twitter-bejegyzésében jelentette be: a jövő héten kéri a ciszjordániai legfelsőbb tervezési bizottság jóváhagyását 2500 új lakás létesítésére, közülük 1400 azonnali felépítésére.

Izrael ciszjordániai lakóház-építkezései jelentik az izraeli-palesztin konfliktus egyik legégetőbb pontját, a palesztinok ugyanis ott, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben szeretnék létrehozni önálló államukat.

A nemzetközi közösség legtöbb országa törvénytelennek tekinti a lakóövezetek építését az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt területeken, de Izrael szerint ezeknek a területeknek a jövőbeli hovatartozását a 2014 óta szünetelő palesztin-izraeli béketárgyalásokon kell majd meghatározni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI