Ismét rakétázás a gázai határnál

A Vaskupola működés közben - fotó: Nehemiya Gershoni / Wikimedia
A Vaskupola működés közben – Fotó: Nehemiya Gershoni / Wikimedia

A ramadán idején sem csitulnak a kedélyek a gázai határnál, ahol hetedik hete tartanak a megmozdulások. A hétközbeni rakétázást követő tűzszünet ellenére pénteken ismét folytatódtak a tüntetések és a rakétázás, a határmenti településeken többezren kényszerültek óvóhelyre az elmúlt napok során, sőt vasárnap hajnalban is négy rakétát indítottak az övezetből, melyből hármat a Vaskupola megsemmisített, a negyedik nyitott területen ért földet, személyi sérülés, anyagi kár nem történt. Az izraeli hadsereg válaszul több hullámban Hamász célpontokat támadott, mert a terrorszervezetet tartják felelősnek minden rakétáért, melyet az övezetből indítanak.

Pénteken a Hamász ismét ezreket szállított a határon felállított sátrakhoz, a „békés tüntetők” próbálják megrongálni a biztonsági kerítést, Molotov koktélokkal, csőbombákkal, gránátokkal, néhol fegyverrel támadják a katonáinkat. Eközben folyamatosan égő anyagokat repítenek át a határon, a zavargások kezdete óta 206 alkalommal borították tűzbe a Gázai-sáv környéki termőföldeket. A hétvégén kibuc Miflasim és kibuc Kissufim került veszélybe, de szerencsére sikerült időben eloltani a lángokat. A zavargásokat kihasználva a Hamász terrorszervezet tagjai több ponton határátlépést kíséreltek meg, a hadsereg sikeresen megakadályozta a terroristák beszivárgását izraeli területre.

Pénteken a zavargások közben mellkas lövés ért egy önkéntes palesztin egészségügyist, a 21 éves nővér halálával kapcsolatosan az izraeli hadsereg vizsgálatot folytat.

A Hamász már készül a következő nagy akcióra kedden, június 5-én, 1967-ben ezen a napon indult az izraeli győzelemmel végződött Hatnapos háború, melynek évfordulóját Naksa/visszaesés -napként tartják számon a palesztinok. A terrorszervezet a Naksa-napra eredetileg valami nagy dobással készült, a hadsereg déli egységparancsnoka a ynet-hírportálnak úgy nyilatkozott, információik szerint masszív tömegtüntetés várható, de mindenre fel vannak készülve, mert információik szerint az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád a helyzet eszkalálódását szeretné elérni.

Mindeközben az elmúlt hétvégén rendezték az idei ramadán harmadik péntekének tömeges imádságait, és a több százezres résztvevő ellenére az esemény ismét mindenféle rendbontás nélkül zajlott Kelet-Jeruzsálemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.