A TOP 100-ban a Jeruzsálemi Héber Egyetem

Jeruzsálemi Héber Egyetem - fotó: Milan.sk / Wikipedia
Jeruzsálemi Héber Egyetem - fotó: Milan.sk / Wikipedia

A Times Higher Education című brit magazin 2004 óta készíti el a világ legjobb egyetemeit felsoroló listáját. A szervezet minden évben nagyhírű tudósokat kér fel, hogy nevezzenek meg maximum 15 olyan felsőoktatási intézményt, melyben tapasztalataik szerint magas színvonalú oktatás és kutatás folyik. Idén 137 ország mintegy 10,000 felsőoktatási intézményéből választották ki a 100 legnépszerűbb oktatási helyet. A listán utoljára 2014-ben szerepelt izraeli egyetem, ezért különösen jó hír, hogy a Jeruzsálemi Héber Egyetem a Bostoni, a Koppenhágai, a Helsinki Egyetemmel közösen a 91-100 helyen debütált.

A listát továbbra is az amerikai egyetemek vezetik, a Harvard 8. éve töretlenül a lista élén szerepel, az MIT Massachusetts Institute és a Stanford Egyetem a második-harmadik helyen, Cambridge és Oxford a negyedik-ötödik helyen osztoznak. 2014 óta először a Los Angeles-i Egyetem is szerepel a tíz legjobb listáján, ahol a Chicagoi Egyetem a 9. helyre került. Az angol egyetemeknek kilenc hely jutott a százas listán, Ausztrália három, Németország 6 kiváló egyetemét választották be a 100 legjobb közé.

Az 1918-ban alapított és 1925-ben hivatalosan megnyitott Jeruzsálemi Héber Egyetem Izrael vezető egyeteme és vezető kutatóintézete. 23 ezer diákja mintegy 65 országból érkezett. A héber egyetem elismerése megerősíti kiválóságának hírnevét és vezető szerepét a tudományos közösségben. A Héber Egyetem Yissum Kutatási Fejlesztési Társasága a regisztrált szabadalmak száma szerint a világon a tizenötödik. A Yissum felelős a Héber Egyetem kutatói és hallgatói által létrehozott technológia és tudományos know-how értékesítéséért. Napjainkig több mint 7000 szabadalmat regisztráltak 2023 találmány szerint, több mint 600 ilyen szabadalmat forgalmaztak, és a szabadalmak alapján gyártott termékeket évente több mint 2 milliárd dollár értékben értékesítik. A Yissum portfóliójában 72 vállalat található a héber egyetem kutatói által kifejlesztett találmányok alapján.

Különösen kiemelkedő fejlesztések közé tartoznak az Alzheimer-betegek és a Doxil kezelésére használt Exelon gyógyszerek petefészekrákban való alkalmazásra; cseresznye paradicsom fajta, különösen hosszú és kiváló eltarthatósági idővel; és a Mobileye, a “számítógép-látás” jármű ütközésjelző és a vezető biztonsági rendszer.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.