Hamász kudarcot vallott, de a gyűlölet és a kétségbeesés fokozódik a Gázai övezetben

A hadsereg adatai szerint a Gázai övezet peremkerítésénél pénteken rendezett rendbontásokhoz mindössze mintegy 10 000 palesztin érkezett. Ez a szám kisebb a korábbi tüntetéseknél és zavargásoknál résztvevők számánál, és jóval alacsonyabb a Hamász nagyhangú kijelentéseihez képest, miszerint a Ramadán utolsó pénteki demonstrációja lesz a legnagyobb, amit valaha tartott, és most majd valóban áttörik a határkerítést.

Ez két okból is óriási kudarc a Hamász szempontjából: egyrészt nem sikerült tömegeket mozgósítani a határkerítéshez (a résztvevők nagy része a Hamász kemény magjához tartozott), másrészt nem sikerült áttörnie a határkerítést a tüntetéssorozat 11-ik hetén sem.

A tüntetések során négy palesztint lelőttek, köztük egy 15 éves fiút, az izraeli biztonsági erők – közölték palesztin egészségügyi tisztségviselők.

A biztonsági erők és a támadók összecsapásában 618 palesztin sérült meg, nagy részüket a belélegzett könnygáz következtében fellépő légzési nehézségek miatt kellett ellátni, de 120-an közülük lőtt sebet kaptak, köztük az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere.

Pénteken több közel-keleti ország fővárosában voltak tömeges Izrael-ellenes tüntetések al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából. A Gázai övezetben zajló pénteki tiltakozási akciók szervezői szerint ők is csatlakoztak ehhez a tüntetési hullámhoz. „Nincsen Izraelnek nevezett állam, amelynek Jeruzsálem lehetne a fővárosa” – jelentette ki Favzi Barhúm, a gázai Hamász szóvivője. Hangsúlyozta, hogy folytatódni fognak a tüntetések.

A palesztinok a határ öt pontján gumiabroncsokat égettek, köveket vagy csőbombákat hajítottak az izraeli katonákra – közölte az izraeli hadsereg, kiemelve, hogy a katonák megfelelően reagáltak. A palesztinok a korábbi tüntetéseken is sűrű füsttel igyekeztek megzavarni az izraeli mesterlövészeket.

„Próbáltuk a vízágyúkat, a könnygázt, különböző egyéb berendezéseket, de mit sem használtak az ilyen taktikák ellen” – hangsúlyozta csütörtökön Benjámin Netanjahu miniszterelnök, ezzel magyarázva az éles lőszer alkalmazását a tüntetőkkel szemben.

A hadsereg közölte azt is, hogy szórólapokat dobtak le csütörtökön a palesztinok lakta övezet felett, hogy figyelmeztessék őket: maradjanak távol a határkerítéstől.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraelinfo / MTI