Színes lufikra szerelt cukorkákat repítettek vissza a palesztin övezet felé, békés gesztusként a ramadán végét jelentő Id Al-fitr ünnepére. - fotó: Nir Dvori / Twitter
Színes lufikra szerelt cukorkákat repítettek vissza a palesztin övezet felé, békés gesztusként a ramadán végét jelentő Id Al-fitr ünnepére. - fotó: Nir Dvori / Twitter

A Hamász fenyegetéseinek ellenére, miszerint mintegy 5000 tüzes repülő eszközt indítanak Gázából Izrael irányába – a gázai lakosok a hétvégén inkább otthon maradtak és az Id Al-fitr ünneplését és a Mundiált válaszották.

A Hamász terrorszervezet fenyegetéseire, hogy pénteken legalább ötezer lángoló sárkányt indítanak majd Izrael irányába, a Gázai övezet határvidékén élő izraeliek békés üzenettel kívántak válaszolni. A Nir Am kibuc lakói, köztük sok-sok gyerek színes lufikra szerelt cukorkákat repítettek vissza a palesztin övezet felé, békés gesztusként a ramadán végét jelentő Id Al-fitr ünnepére , amikor is a muzulmánok családi lakomákat rendeznek és édességeket ajándékoznak, fogyasztanak. Az Id hagyományosan a családi látogatások és ünnepi étkezések ideje, a gyermekek új ruhákat, frizurát és ajándékokat kapnak.

A gázai lakosok figyelme emellett valószínűleg az oroszországi labdarúgó világbajnokságra összpontosult inkább, mivel pénteken (június 15) két mérkőzés is volt arab csapatok részvételével, Egyiptom (ezúttal a legendás Mohamed Szalah nélkül) Uruguay ellen, és az Irán-Marokkó mérközés.

A lufikat és ajándékokat reptető Nir Am kibuc egyike azoknak a Gázai övezet mentén található izraeli településeknek, amelyekben az elmúlt hetek során számtalan tűzeset történt és súlyos károk keletkeztek a Gázából indított égő sárkányok miatt. A napokban ezek a települések egy másik kezdeményezést is elindítottak “Ti égettek, Mi ültetünk!” jelszóval, a tüzes sárkányok miatt elpusztult több száz hektár erdő és liget rehabilitációjára és a Keren Kayemet Leisraellel (KKL) együttműködve már el is kezdték a faültetést.

Pénteken az izraeli média arról adott hírt, hogy Izrael először vetett be új fejlesztésű, eredetileg vitorlázók észlelésére használt radarokat és drónokat a tüzet okozó sárkányok és a léggömbök befogására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.