Vádat emeltek Gonen Segev volt energiaügyi miniszter ellen, aki a gyanú szerint Iránnak kémkedett – közölte hétfőn a Sin Bet belbiztonsági szolgálat.

A férfi az utóbbi években Nigériában élt, korábban harci pilóta és gyermekorvos volt, 1995 és 1996 között a Cómet párt küldötteként energiaügyi miniszterként vett részt az izraeli kormányban, később kábítószer-kereskedelem miatt két évet börtönben is ült. A helyi biztonsági szervek azzal gyanúsítják, hogy az iráni titkosszolgálat toborozta be, amely számára ügynökként dolgozott.

A vád szerint Segev az iszlám köztársaság nigériai nagykövetségén vette fel a kapcsolatot iráni tisztségviselőkkel 2012-ben, majd ezt követően két alkalommal is Iránba látogatott, hogy kapcsolattartóival találkozhasson.

Iráni ügynököktől titkosított kommunikációs eszközt kapott, amelynek segítségével az izraeli energetikai ágazattal, biztonsági létesítményekkel, illetve politikai, biztonsági tisztségviselőkkel kapcsolatos információkkal látta el őket.

A Sin Bét állítása szerint a volt politikus a biztonsági szektorral kapcsolatban álló több izraeli állampolgárt is összehozott iráni hírszerzőkkel, akiket iráni vállalkozókként mutatott be.

A Sin Bet azt is közölte, hogy a férfit Egyenlítői Guineában tett látogatása során vették őrizetbe májusban, majd kiadták Izraelnek, ahol pénteken emeltek vádat ellene.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.