Izrael megerősíti Dimona és Sorek atomreaktorok védelmét iráni rakétatámadástól tartva

Fotó: GPO

Az Atomenergia Bizottság különböző biztonsági lépéseket tesz a Dimona és Nahal Sorek atomreaktorok védelmében annak fényében, hogy Irán és a Hezbollah a reaktorokat egy rakétatámadás előnyben részesített célpontjainak tekintik – közölte a Haaretz.

A bizottság tagjai szerint ez a forgatókönyv a reaktorokkal kapcsolatos legnagyobb veszély. A bizottság nemrég kiterjedt gyakorlatot végzett, amely a reaktorok egyikét érintő rakétatámadást szimulált, beleértve a dolgozók evakuálását és a radioaktív anyagok szivárgásának megakadályozását.

A bizottság úgy véli, hogy egy reaktort ért rakétatalálat jelentős tudati, pszichológiai siker lenne Irán vagy a Hezbollah számára, de nem veszélyeztetné Izrael lakosságának biztonságát. Egy vezető bizottsági tag példaként említette, hogy az Atomenergia Bizottság székhelye nemrég költözött Ramat Avivból a Sorek reaktor mellé, és ha a reaktort rakétatalálat érné, a személyzet teljes biztonságban lenne. Ugyanakkor a bizottság tudatában van annak, hogy egy nukleáris reaktort ért találat komoly aggodalmat keltene a lakosság körében, ezért felkészülnek egy ilyen helyzet megmagyarázására.

A múlt hónapban megtartott, az izraeli nukleáris tudósok kétévente tartott konferenciáján több tanulmányt mutattak be a Dimonai atomreaktort ért rakétatámadás okozta károkat illetően. A tanulmányok a nyugati világban jelenleg legelterjedtebb reaktormodellre vonatkoztak, amely az Izraelben található reaktorokat is szimulálja. A Ben-Gurion Egyetem professzora, David Orni bemutatta egy esetleges reaktort ért rakétatámadás veszélyeit, többek között a védőburkolat megtörését, ami radioaktív gáz szivárgását és az irányítórendszerek, elsősorban a hűtőrendszer megzavarodását eredményezné a lökéshullámok következtében.

Novemberben a Haaretz arról számolt be, hogy az állam azon dolgozik, hogy legalább 2040-ig meghosszabbítsa a Dimonai nukleáris reaktor működését, akkor lesz 80 éves.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz