Izrael nem fogad be szíriai menekülteket, de humanitárius segítséget nyújt

Szíriai menekültek - fotó: Freedom House
Szíriai menekültek - fotó: Freedom House

Izrael nem fogadja be a napokban Deraából útnak indult szíriai menekülteket, de továbbra is kész a humanitárius segítségnyújtásra – közölték illetékesek az izraeli tízes tévécsatornával a csütörtök esti híradó jelentése szerint.

A Szíria délnyugati tartományának elfoglalásáért a napokban indított szíriai kormányoffenzíva miatt menekültek ezrei, főként nők és gyerekek indultak Izrael felé, mert a harcok miatt földönfutóvá váltak, vagy tartanak a kormányerők megtorló akcióitól a felkelőknek eddig otthont adó területeken. Azért tartanak Izrael felé, mert Jordánia bejelentette, hogy nem fogad be újabb menekülteket, miután már több mint egymillió szíriai él náluk ideiglenes táborokban.

Az izraeli tévéhíradó szerint Jeruzsálem nem kíván területére szíriai menekülteket befogadni, mert mindenképpen igyekszik elkerülni, hogy valamelyik oldal mellett belesodródjon a polgárháborúba, miközben megpróbálja megakadályozni az iráni térnyerést szomszédságában.

Az orosz légierő támogatásával és – az izraeli tévé tudósítása szerint – szíriai egyenruhában harcoló irániakkal támogatott, Damaszkuszból irányított katonai egységek pár héten, legkésőbb hónapon belül eljutnak a Golán-fennsíkra, a legutóbb az 1973-as jom kippuri háború után meghatározott izraeli tűzszüneti vonalakhoz.

A hadsereg tábori kórházat állított fel a határon:

Kórház az ország szélén – izraeli orvosok gyógyítják a szír sebesülteket

Izrael a több mint hét éve tartó polgárháború alatt a határnál humanitárius segítségnyújtással látta el a szíriai polgárháború sebesültjeit. A hadsereg tábori kórházat állított fel a határon a könnyebb sebesültek – elsősorban gyermekek – fogadására, a súlyosabb eseteket pedig mentővel az ország belsejében található kórházakba szállították, majd gyógyulásuk után visszasegítették őket a határra.

Az ENSZ és más szervezetek szerint az utóbbi napokban hozzávetőleg 50 ezren menekültek el Deraa tartományból a harcok elől. A térségben napokkal ezelőttig még viszonylagos béke honolt, miután tavaly tűzszünettel járó, úgynevezett feszültségmentesítési övezetnek minősítették a területet.

Menekült gyerekeket is befogadtunk:

Izrael száz menekült gyereket fogad be Szíriából

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.