Fotó: Végel Dániel / Európai Bizottság / Flickr

Tiltakoznak és tüntetést szerveznek Izraelben, amiért hivatalos útja során Orbán Viktor meglátogatja a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeumot.

A felhívást az Amnesty International nevében tették közzé az aktivisták a közösségi médiában többek között azzal az indokkal, hogy Orbán nem egyszer antiszemita, rasszista nyilatkozatokat tett, valamint antidemokratikus politikát folytat.

A felhívás szövege utal a tavaly nyáron elhangzott Orbán beszédre, amelyben támogatását és tiszteletét fejezte ki Horthy Miklóssal kapcsolatban, valamint a Soros György rágalmazására épülő választási- és médiakampányra, a náci és fasiszta emlékművek avatására és arra is, hogy Orbán megtűri és támogatja pártján és a kormánykoalíción belül a szélsőséges, sok esetben antiszemita megnyilatkozásokat.

Eitay Mack ügyvéd levélben fordult a Jad Vasem múzeum igazgatójához, amelyben felhívja az intézményt arra, hogy ne fogadja Orbánt, mert annak látogatása “beszennyezné” a holokauszt emlékét és egyben súlyosan sértő mind a túlélők, mind az ország és a világ zsidósága számára.

Orbán izraeli programja

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.