Mogherini: Erdán dezinformál, keveri az Izrael-ellenes bojkottot és a terrort

Gilad Erdan és Federica Mogherini - fotók: Wikipedia és Flickr

Az Európai Unió külügyi vezetője kemény hangú levélben ostorozta Gilád Erdán belbiztonsági és stratégiai ügyekkel foglalkozó minisztert. Federica Mogherini felszólította az izraeli minisztert, hogy mutasson bizonyítékokat “pontatlan és megalapozatlan” állításai alátámasztására, miszerint az EU Izrael-ellenes terror és a bojkott tevékenységeket pénzelne civilszervezetek támogatásával.

Erdán elfogadta a kihívást, és kedden twitter üzenetben jelentette be, hogy

kész Brüsszelbe utazni és bizonyítékokat felmutatni.

Mogherini a stratégiai ügyek minisztériumának egyik májusi jelentésére reagált, melynek azt a címet adták Jeruzsálemben, hogy “Az EU milliós adományai Izrael elleni terror- és bojkottkapcsolatokkal bíró civilszervezeteknek”.

Erdán egy levél kíséretében küldte el a jelentést az EU külügyi vezetőjének, s levelében a következőket állította: “Minisztériumom alapos kutatás által alátámasztott felméréséből kiderült, hogy 2016-ban az Európai Unió tizennégy olyan európai és palesztin civil szervezetet támogatott, amelyek nyíltan és egyértelműen segítették a BDS bojkott-mozgalmat. Azt is állította, hogy több, a BDS-t segítő, közvetlen és közvetett EU támogatást élvező csoport az EU által terroristának meghatározott szervezetekhez kapcsolódik. Erdán hozzátette, hogy az ilyen támogatás aláássa az EU-izraeli viszonyt és aláássa a béke esélyét.

Mogherini levele szerint viszont alaptalanok és elfogadhatatlanok a vádak, hogy az EU támogatná az uszítást vagy a terrort, s már a cím is helytelen és félrevezető, amikor keveri a terror és a bojkott egymástól teljesen különböző ügyeit, ezzel is megtévesztve az olvasót.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.