Fegyvereseket telepített az izraeli határhoz a Hamász

Katonákat küldött a gázai-izraeli határhoz a Gázai övezetet uraló Hamász, állítólag azért, hogy megakadályozzák a palesztin tüntetőket abban, hogy égő léggömböket és papírsárkányokat eregessenek Izrael felé.

Izrael katonai offenzívával fenyegetett arra az esetre, ha folytatódnak a gyújtogató akciók.

A Hamász-tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a radikális iszlamista szervezet egyiptomi kérésnek eleget téve a következő két napban fokozatosan leállítja a tüzeket okozó léggömbök és papírsárkányok eregetését. Az elmúlt hónapokban a Hamász vezette tüntetések során palesztin részről a legsúlyosabb pusztítást a gyújtogatásra használt papírsárkányok és léggömbök okozták, ezzel a módszerrel több ezer hektárnyi izraeli erdőt, mezőgazdasági és természetvédelmi területet gyújtottak fel a muszlim szélsőségesek.

Hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra, Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét Kerem Salomnál, és vasárnapig felfüggesztette az övezetbe irányuló gáz- és üzemanyag-szállítást.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden hangsúlyozta: az izraeli hadsereg minden eshetőségre felkészült. A hadsereg nem kommentálta azokat a beszámolókat, miszerint arra készül, hogy bevonuljon a Gázai övezetbe, ugyanakkor elmondta, a katonaság szokásos hadrafoghatósági gyakorlatokat tart.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.