A Hamász megölt egy izraeli katonát; a hadsereg megtorló csapásokat mért a Gázai övezetben; Hamász: tűzszünetet kötöttünk Izraellel

Hadsereg: visszatérhetünk a napi rutinba

09:06 Miután a Hamász tegnap este tűzszünetet jelentett be, és a hadsereg déli parancsnoksága felmérte a terepen a helyzetet, az izraeli hadsereg szombat reggel bejelentette, hogy visszatérhetünk a napi rutinba a Gázai övezetet körülvevő településeken. (IDF)

Az izraeli 10-es tévécsatorna szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.

Hamász: tűzszünetben állapodtunk meg Izraellel

01:09 A Hamasz szóvivője szombaton bejelentette, hogy Izrael és a terrorszervezet tűzszünetet kötött a Gázai övezetben.

“Egyiptom és az ENSZ erőfeszítéseinek köszönhetően megállapodtunk abban, hogy visszatérünk az Izrael és a palesztin frakciók közötti nyugodt időszakhoz” – mondta Fawzi Barhoum a Reuters hírügynökségnek. Izraeli oldalról nem voltak hajlandóak reagálni a bejelentésre, de egy katonai illetékes szerint az elmúlt órákban a hadsereg nem hajtott végre támadásokat a Gázai övezetben. Palesztin lakosok is megerősítették, hogy egyelőre csend van. (Ynet)

A légierő 60 terrorista célpontot semmisített meg a Gázai övezetben

01:03 Az IDF szóvivője közölte, hogy a légierő vadászgépei az elmúlt nap folyamán 60 terrorista célpontot pusztítottak el a Gázai övezetben, köztük egy terroralagút-rendszer bejáratát, fegyvergyárakat és pilóta nélküli légi jármű-raktárat.

A lebombázott célpontok a Gázai övezet északi részén lévő Zeitun zászlóalj székhelyén, a dél gázai Khan Younis zászlóalj központjában és a Gázai övezet közepén található Al Bureij zászlóalj parancsnokságán találhatóak.

A hadsereg bejelentése szerint “a terrorközpontokban mintegy 60 épület és egyéb infrastruktúra megsemmisült, minek következtében jelentősen csökkent a Hamász irányító, ellenőrző és terrorképességét.” A hadsereg szerint a támadások súlyos károkat okoztak a célba vett Hamász zászlóaljok irányító és ellenőrző rendszereiben, fegyvereiben, katonai infrastruktúrájában, légvédelmi, képzési és logisztikai rendszereiben. (Haaretz)

A hadsereg eddig 25 Hamász-célpontot támadott

23:09 Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy eddig 25 Hamász célpontot támadtak a Gázai övezetben, köztük a Khan Yunis brigád parancsnokságát is, amely a szóvivő szerint teljesen megsemmisült.

Meghalt egy izraeli katona

22: 35 A katonai zencúra feloldotta a hírzárlatot: egy palesztin orvlövész lövésétől meghalt egy izraeli katona, melyet tűzváltás követett és elindította a széleskörű katonai támadást. (Ynet)

A hadsereg megsemmisítette a Hamász egyik zászlóaljának a parancsnokságát

22:02 Az IDF szóvivője közölte, hogy a hadsereg 15 Hamász célpontot támadott a Gázai övezetben. A légierő többek között teljesen megsemmisítette a Hamász egyik zászlóaljának a központját: fegyver- és lőszerraktárakat, kiképzőhelyeket, megfigyelő állásokat, a zászlóalj vezérlőközpontját és és egyéb infrastruktúrákat. A szóvivő azt is bejelentette, hogy a támadások folytatódnak.

A vezetők újabb helyzetértékelést tartanak

21:52 Benjamin Netanyahu miniszterelnök találkozik Avigdor Lieberman védelmi miniszterrel, Gadi Eizenkot vezérkari főnökkel, Nadav Argamannal, a Sin Bét vezetőjével és a biztonsági erők további vezetőivel. A tanácskozást Tel-Avivban, a hadsereg főhadiszállásán tartják. (Haaretz)

Fotó: IDF

Három rakéta Gázából Izraelre

20:58 A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy a három rakéta közül kettőt leszedett a Vaskupola légvédelmi rendszer, a harmadik pedig Nahal Oz kibuchoz közel csapódott be, de nem okozott sérülést, vagy anyagi kárt.

Az ENSZ közel-keleti küldötte: mindkét fél lépjen vissza

20:30 Az ENSZ közel-keleti küldötte, Nikolai Mladenov felszólította mindkét felet, hogy “lépjenek vissza.” Mladenov a szokatlanul határozott kijelentésében így ír: “Nem a jövő héten. Nem holnap. Most! Muszáj kudarcot vallaniuk azoknak, akik Izraelt és a palesztinokat egy újabb háborúba akarják rángatni.”

Izrael nagyszabású támadást indított a Hamász ellen

20:15 Izrael nagyszabású katonai támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen, miután délután az övezetet uraló radikális iszlamista szervezet mesterlövészei izraeli katonákra lőttek – jelentette péntek este az izraeli 10-es tévé híradója.

A televízió szerint a 2014-es “Erős szikla” hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség érte az izraeli hadsereget a délután ötkor történt támadásban, de a további részletekről egyelőre hírzárlatot rendeltek el.

A palesztin Hamász katonai infrastruktúrája elleni nagyszabású támadást este nyolc után indították meg, előtte rendkívüli tanácskozást tartott Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter, és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök. (MTI)

A vezérkar összeül

19:35 A vezérkari főnök összehívta a biztonsági erők vezetőit és a politikai vezetőket, hogy értékeljék a kialakult helyzetet. Egyelőre nem tudni, hogy a súlyos incidensben ki hajtotta végre a katonák elleni támadást. Becslések szerint a hadsereg válaszul széles körű támadást készül végrehajtani. (Haaretz)

Komoly tűzváltás izraeli katonák és palesztin fegyveresek között

19:33 Pénteken komoly tűzváltás történt a Gázai övezet részén izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, melynek során palesztin mesterlövészek lőttek a katonákra a biztonsági kerítés mellett. A Gázai Egészségügyi Minisztérium beszámolója szerint legalább három palesztint megöltek a tűzváltásban. A Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy három halott a szervezethez tartozott. (Haaretz)

Gázai terroristák tüzet nyitottak az izraeli csapatokra a határnál

19:30 Gázai terroristák pénteken tüzet nyitottak egy csapat izraeli katonára a biztonsági kerítés déli részén zajló lázadások közepette. Válaszul az izraeli légierő és tüzérség 8 Hamász katonai pozíciót támadott a határ mentén – írta az ujkelet.live.

A megtorlás során kisebb összecsapások törtek ki a kerítésnél, a tüntetők kis aknavető gránátokat lőttek ki illetve robbanóeszközökkel dobálták az izraeli csapatokat, akik erre újabb támadással válaszoltak.

Izraeli sérülésről nem érkezett jelentés. Mintegy 120 gázai sérült meg a lázadások során pénteken. Az izraeli csapatokra nem először nyitottak tüzet gázaiak a határ menti lázadások során, de ezúttal úgy tűnik, hogy egy mesterlövész lőtt rájuk, amire eddig nem volt példa.

A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium szerint két személy – Shaaban Rajab Abu Khatir (26) és Mohammed Riad Abu Farhana (31) – meghalt az izraeli válaszcsapás következtében Khan Younis-tól keletre. Mindketten a Hamász katonai szárnyának tagjai voltak. Egy harmadik szintén hamászos terroristát – Mahmoud Khalil Qeshta (23) – állítólag Rafától délre öltek meg. (ujkelet.live)

Avigdor Liberman Szderotban

12:00

Avigdor Liberman védelmi miniszter Szderotban – fotó: IDF

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.