Közel a tűzszünet?

Közel 400 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a déli országrészre

raketatalalat askelonban epulet
A rakétatalátatot kapott askeloni épület - fotó: Izraelinfo

A déli eszkalációban egy Askelont ért rakétatámadás nyomán az első izraeli halott. Több tucat sebesültet szállítottak a Szoroka és Barzilai kórházakba. Reggel a terrorista szervezetek megújították a masszív rakétatüzet a Gázai övezetet körülvevő településekre. Az izraeli hadsereg páncélos és gyalogos erőket mozgósít a határ közelében. A Hamász és az Iszlám Dzsihád azzal fenyeget, hogy kiterjeszti a rakéták hatótávolságát az ország középső részére. A déli országrészben mindenütt szünetel a tanítás.

17:58 Az Iszlám Dzsihád katonai szárnya bejelentette, hogy az Askelonra tegnap kilőtt rakéta új típusú volt, melyet Gázában fejlesztettek.

17:40 Az IDF földi erők parancsnoka, Kobi Barak tábornok kijelölt egy vizsgálóbizottságot, hogy kivizsgálja a tegnapi eseményt, amelyben egy rakéta csapódott a korábban katonákat szállító buszba, súlyosan megsebesítve a jármű közelében álló katonát.

17:37 Az IDF adatai szerint a jelenlegi eszkalációs kör kezdete óta mintegy 460 rakétát lőttek Izraelre a Gázai övezetből, ebből a Vaskupola több mint 100-at leszedett. Válaszul az izraeli hadsereg 160 célpontot támadott a Gázai övezetben. A bejelentés szerint a célpontok a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak, amelyek közül négyet “különleges terrorista eszközöknek” neveztek.

17:35 A Gázai övezet palesztin frakciói bejelentették, hogy válaszoltak az egyiptomi közvetítési erőfeszítésekre, és tűzszünetben állapodtak meg. “Elfogadjuk a tűzszünetet, amíg Izrael nem sérti meg, és intéz támadást a palesztin nép ellen” – nyilatkozták.

17:26 Egy izraeli diplomáciai forrás elmondta, hogy a Hamász tűzszüneti kérelmet nyújtott be “négy különböző közvetítőn keresztül”. A forrás szerint “Izrael fenntartja a cselekvés szabadságát”, és azt válaszolta, hogy “a terepen történő intézkedések fogják meghatározni a folytatást”. A Hamász és Izrael közötti közvetítésben való erőfeszítésben az ENSZ, Egyiptom, Norvégia és Svájc vett részt.

17:02 Az Al-Jazeera bejelentette, hogy megállapodás született Izrael és a Gázai övezet közötti tűzszünetről. A jelentés szerint a tűzszünet azonnal hatályba lép.
A palesztin frakciók közös műveleti helyisége bejelentette, hogy népük “elkötelezett a tűzszünetre, ha Izrael megállítja agresszióját”.

13:16 Reuven Rivlin Netivotban járt, ahol többek közt azt mondta a rakétatámadás alatt lévő lakosoknak: “Látjuk a kitartásotokat, tisztában vagytok vele, hogy Izrael csatában van. Vannak vitáink, de ugyanabban a harcban vagyunk, és mindannyian megértjük, hogy ki kell tartanunk”.
“Bízzunk a hadseregben, semmi nem kerüli el a figyelmünket, kiváló hírszerzésünk van, nagyszerű képességekkel és sokféle működési móddal rendelkezünk, de természetesen olyan nemzetközi helyzetben vagyunk, amely megköveteli tőlünk, hogy mindenre tekintettel legyünk” – mondta.

12:50 Sikerült eloltani Szderotban a tegnap gáztartályokba csapódott rakéta okozta tüzet. A tűzoltók tegnap óta folyamatosan hűtötték a tartályokat, hogy megakadályozzák azok felrobbanását.

12:45 Rakéta csapódott be a Saar Hanegev Regionális Tanácshoz tartozó egyik kibuc közelében. Nincsenek sérültek és nem keletkezett anyagi kár.

12:23 Husam Badran, egy magas rangú Hamasz vezető azt mondta, hogy ha Netanjahu miniszterelnök szeretné befejezni a tegnap kezdődött harcokat, akkor le kell váltania Avigdor Liberman védelmi minisztert. Badran szerint Liberman „hülyén” viselkedik, és ő okozta az eszkalációt.

11:46 Egy külföldi diplomáciai forrás tagadta, hogy szünetelnének az ENSZ-el és Egyiptommal folytatott, tűzszünettel kapcsolatos tárgyalások. Izraeli forrás: nem beszélünk tűzszünetről.

10:30 A hadsereg könnyített a Gáza környéki lakosoknak adott utasításain: mostantól elhagyhatják az óvóhelyeket, de továbbra is a közelükben kell maradniuk. Ezen túl  elvégezhetnek nem alapvető jellegű munkákat is, továbbá kinyithatnak a légitámadástól védett óvodák.

10:20 Az Izraelinfo egyik munkatársa Askelonba utazik a halálos áldozatot követelő rakétabecsapódás helyszínére. Jelentése szerint az országutak teljesen kihaltak, csak néhány teherautót látni az út során. A lakosság – nagyon helyesen – a Polgári Parancsnokság utasításai szerint jár el, és biztonságos helyeken tartózkodik. A fegyelmezett magatartás életeket ment!

10:00 Korábban nyilvánosságra került a Hamász rakétatámadásait elindító első lövés: A buszról éppen leszálltak a katonák, így üresen érte a támadás. A robbanás mellett álló katonát kórházban ápolják. Ez volt az első rakéta, azóta több mint 400 újabb támadás érte Izraelt.

09:58 A politikai-biztonsági kabinet ma reggel megbeszélést folytat a déli eszkaláció megvitatására. Ugyanakkor Izrael jelenleg tartózkodik az ENSZ és Egyiptom közvetítési erőfeszítéseivel való együttműködéstől.

09:52 A palesztin terrorszervezetek folyamatos légitámadása miatt a Barzilai Kórház újszülött osztályát áthelyezték egy megerősített földalatti részlegbe.

ujszulottek vedett helyre szallitasa a korhazban
Fotó: Barzilai Kórház

09:48 Az izraeli Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Védelmi Hatósága bejelentette, hogy Gáza környékén számos parkot bezártak, köztük az Askelon Nemzeti Parkot, a Beit Guvrin Nemzeti Parkot, a Habesor Nemzeti Parkot és az Eskol Parkot.

09:37 Az IDF szóvivője közölte, hogy a haditengerészet egyik hajója a Hamász egyik tengeri harci járművét, a légierő pedig egy rakétaindító csapatot támadott, melynek során egy terrorista meghalt. A palesztinok szerint a 26 éves Khaled A-Szultan a támadás áldozata. Egy további személy is megsebesült, de állapota nem világos.

09:26 Meghalt egy palesztin egy izraeli támadásban Beit Lahijában, a Gázai övezet északi részén.

8:30 A tízes tévé szerint még nem világos, hogy a további eszkalálódás, vagy egyiptomi közvetítéssel a tűzszünet következik. A Hamász egyrészt Asdód és Beer Séva lövésével fenyegetőzik, másrészt azt üzente az egyiptomiakkal, hogy Izrael támadásainak leállítása esetén ő is leáll. 9-kor kezdődik a biztonsági kabinet ülése.

07:54 Az izraeli légierő szétlőtt egy épületet, amelyet a Hamász katonai és hírszerzési erői használtak. Az IDF szóvivője hozzátéve, hogy az épület Gáza város szívében található, iskolák, mecset és diplomáciai létesítmények közelében, és az épületen belül óvoda és mellette fegyverraktár is volt.

07:10 Abu Obeida, a Hamász katonai szárnyának szóvivője fenyeget: “Beer Seva és Asdod a rakétatámadások következő célpontjai, ha Izrael folytatja agresszióját.”
A Hamásszal együtt harcoló Iszlám Dzsihád ma reggel bejelentette, hogy “a palesztin frakciók képesek folytatni a támadást, és sokkal nagyobb erővel, mint korábban”.

06:57 A hadsereg folyamatosan növeli a páncélozott és gyalogsági erőket a Gázai övezet közelében.

05:46 Az éjszaka során mintegy 70 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, az IDF szóvivője hozzátette, hogy a Vaskupola több tucatot elfogott közülük.

02:06 Rakéta csapódott Askelon egyik épületébe, amitől egy 40 év körüli ember életét vesztette, és egy nő súlyosan megsérült. A középkorú nőt evakuálták a város Barzilai kórházába. Korábban egy 60 éves nőt kritikus állapotban találtak, akit szintén evakuáltak a kórházba.

A halottat és a súlyos sérültet egy polgár körülbelül egy órával a rakéta becsapódása után találta meg, miután a rendőrség és a tűzoltók elhagyták a helyszínt. A rendőrség azt állítja, hogy többször is átkutatta a lakásokat, és biztosak voltak benne, hogy az épületet kiürítették.

1:13 Az izraeli légierő lebombázta a Hamász katonai hírszerző irodáit a Gázai övezetben. Az IDF bejelentése szerint az épület az al-Farqan szomszédságában található az övezet északi részén, és Izrael elleni hírszerzésre szolgál. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír.

Az előző napi események:

Fél órán belül 90 rakéta Izraelre – ÉLŐ

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.