Közvélemény-kutatás: vezet a bal-közép blokk, hat hely Ehud Barak pártjának

A felmérés szerint Avigdor Liberman pártja nélkül a jobboldali blokk 52 Kneszet-helyet kap. A közös arab lista 12 helyet szerez. Barak pártja többek között a Likudtól és Jiszrael Beiteinutól szívja el a szavazókat.

A tévé 13-as csatornája által szerdán végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a baloldali blokk 61 mandátumú többséggel nyerne, ha a választásokat ma tartanák. A felmérés szerint a jobboldali blokk 52 Kneszet ülést szerezne a Jiszrael Beitenu nélkül, amely 7 mandátumot nyer. A felmérés azt is kimutatta, hogy ha ma rendeznék a választásokat, Ehud Barak új pártja hat mandátumot és a közös arab lista 12-őt kapna.

Camil Fuchs professzor, a felmérés készítője megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatás Barak választásokon való indulásáról szóló bejelentése előtt készült, és hozzátette, hogy az új párt főként a Munkapárttól von el szavazatokat, valamint a Likudtól, a Jiszrael Beiteinutól és Kék-Fehértől.

Tel-Avivban, a Beit Szokolovban tartott sajtótájékoztatón Barak bejelentette egy új párt létrehozását: “Nincs idő a partvonalon állni, Netanjahu hatalmát meg kell dönteni” – mondta. “Több mint 50 éve ismerem Netanjahut… láttam őt szép és kevésbé szép pillanatokban… politikai riválisa voltam, legyőztem őt a választásokon. Netanjahu útja végére ért.”

Barak utalt arra a lehetőségre, hogy más politikai erőkkel is összekapcsolja erőit.

Ehud Barak, 2016 – fotó: Adi Cohen Zedek / Wikipedia

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz