Nem szabadulhat idő előtt a börtönből Móse Kacav volt izraeli államfő

Az elítéltek büntetésének mérsékléséről döntő bizottság egyhangúlag elutasította a többek között nemi erőszakért elítélt Móse Kacav volt izraeli államfő kérését, hogy engedjék el hétéves börtönbüntetése harmadát – jelentette a közszolgálati rádió szerdán.

A bizottság kétórás ülésen döntött, miután a múlt héten tizenegy órán át vitáztak a kérdésről, és kétszer is elhalasztották a határozathozatalt. Az indoklás leszögezi: Kacav nem tanúsított megbánást, továbbra is ártatlanságát hangoztatja, és a bírói ítélet ellenére tagadja bűnösségét. A bizottság szerint félő, hogy Kacav a jövőben is megszállottként foglalkozna ártatlanságával, és akár további sérelmeket is okozhat egykori áldozatainak. Kacav ügyvédje már be is jelentette, hogy fellebbeznek az elutasítás ellen.
A korábbi áldozatok Kacav beadványának elutasítását kérték.
A hetvenéves korábbi izraeli elnök múlt heti meghallgatásán könnyek között kérte büntetése mérséklését.

izraelinfo moshe katsav
Moshe Kacav – fotó: wikimedia

Az utóbbi hetekben az izraeli média rengeteget foglalkozott Móse Kacav büntetésének mérséklésének lehetőségével. A büntetés egy részének elengedése ellen érveltek többek között különböző feminista szervezetek szintén arra hivatkozva, hogy a volt elnök nem nézett szembe bűneivel, és nem bánta meg őket. Több ügyvéd és közéleti szereplő szerint viszont Kacav ártalmatlan, életkora és “megtört lelki állapota miatt” el kellett volna engedni büntetésének harmadát.

A korábbi államfőt egykori munkatársnői feljelentése alapján 2009-ben vették őrizetbe. A vád szerint Kacav még elnöksége előtt, minisztersége idején megerőszakolta egy női beosztottját, majd államfőként szexuálisan zaklatta két munkatársnőjét. Kacav azóta is ártatlanságát hangoztatja, ám a bíróság jogerősen bűnösnek mondta ki nemi erőszakban, az igazságszolgáltatás akadályozásában és más vádpontokban is. 2011-ben kezdte meg hétéves börtönbüntetését.

Móse Kacav 2000-től 2007-es lemondásáig volt a zsidó állam elnöke.